Duminica spre luni, cerul a cernut putina zăpadă peste oraș – e un strat subțire pe acoperișuri, pe mașini, copaci și, pe ici-colo, pe zonele verzi, cum s-ar zice. Spre seara, luni s-au mai scuturat fulgi și acum e acoperit și carosabilul cu un strat subțire. Deși puțina zăpada, inghetata acum, aerul are parfum de iarna.
În jocul Provocări verzi –ianuarie 2024 nu e despre zăpada, ci despre un Jurnal de bord, o învelitoare pentru acest Jurnal, un semn de carte și un mini jurnal pentru mesagerul Provocărilor verzi – în cazul meu, Clara, care a prezentat caietul-jurnal.
Aveam de ceva timp dorința de a realiza o învelitoare de piele pentru un caiet, o carte, dar nu am avut ocazia pentru ca s-ar fi potrivit numai pentru cărți/caiete de o dimensiune data (în plus, caiete nu prea mai folosesc). Acum am avut ocazia și am confecționat o învelitoare din piele.
Clara, mesagera, prezintă jurnalul învelit în piele maro, și semnul de carte din același material.
Învelitoare din piele naturala maro pentru caiet
E lipita pe la îndoituri și e circa un cm mai lunga decât jurnalul. Îmi place mult cum arata, dar îmi place, mai ales, faptul ca pare a fi... pergament.
Cu învelitoare cu tot, jurnalul are înălțimea de 22 cm și lățimea de 15 cm.
Semn de carte din piele
Semnul de carte este o fășie, lunga de 23,5 cm și lata de 3 cm, tăiată din materialul aceleiași veste.
Mini jurnal cu coperte din piele maro
Pentru jurnalul mesagerei am folosit o bucata de piele și hârtie albă.
Paginile sunt cusute împreuna și coperta din piele cusuta de pagini – cusătura e mascata de un dreptunghi din piele și pe fiecare coperta, pe interior, am lipit câte un dreptunghi din carton auriu pentru a fi mai rigide copertele.
Clara prezintă și micul jurnal, care are 27 de pagini.
De ce din piele
Am ales sa confecționez din piele aceste obiecte pentru ca îmi place cum se lucrează pielea.
Și jocul Provocări verzi este despre redu – refolosește – reciclează original, așa ca orice obiect de îmbrăcăminte (sau de alta natura) care nu poate fi donat (dar nu merita aruncat) poate fi refolosit, în tot sau în parte, pentru diverse proiecte.
La un moment dat, în lume, a vâjâit un curent foarte agresiv împotriva folosirii blănurilor, a pieilor în industria modei. Probabil ca vâjâie și acum, dar nu mai e foarte mediatizat. În primul moment am fost pro, pentru ca ma gândeam doar la animalele care ajunseseră să fie vânate numai pentru blana și piele. Apoi am gândit: multe animale oricum sunt tăiate pentru hrana... Ar trebui ca blana lor, pielea, să fie aruncate pur și simplu?! Sa nu mai fie crescute pentru hrana inclusiv pe motiv ca... aceste animale poluează?! Ar fi cam absurd, oricât ar încerca veganii și vegetarienii să mă convingă. Sa nu mai fie îndopate cu hormoni de creștere și antibiotice păsările și animalele destinate hranei ar fi ok (intre altele, nu s-ar mai văita unii ca a crescut rezistenta la antibiotice a celor mai mulți oameni – insinuând ca oamenii iau antibiotice de capul lor când ei, probabil, doar consuma carnea unor animale / păsări îndopate cu antibiotice).
Imi place mult ceea ce ai facut si imi plac culorile pielii. Mie nu mi se pare ca se lucreaza usor cu ea. E adevarat ca depinde si de grosime.
RăspundețiȘtergereUn semn de carte minunat Abia astept sa vad ce va face Clara cu micul jurnal, ca pare foarte bucuroasa sa il rasfoiasca!
Felicitari Diana draga! Pupici! Inspiratie pe mai departe! ❤️😘
Pielea groasa se lucreaza mai greu cand e vorba de cusut (fara o masina de cusut suficient de puternica e aproape imposibil sa cos), dar depinde si cum e argasita. Pielea moale, in schimb... un deliciu (pentru mine) sa ma joc. Cea pe care am folosit-o e asa-si-asa, nici prea-prea, nici foarte-foarte. 😊
ȘtergereIti multumesc, Suzana draga! ❤ La fel si tie! Pupici! 😘
imi place realizarea ta. Este o mica opera de arta... Felicitari pentru migala si idee!
RăspundețiȘtergerePupici si îmbratisari, de la trio petru quattro ❤️😘 💕💞 💖 🐾 🤗
Iti multumesc, Carmen draga! 💕 Imi place si mie, mult! Mai ramane sa imi dau seama ce sa scriu in jurnal. 😊 Mini-jurnalul cred ca va deveni "agenda pentru geanta".
ȘtergereImbratisari si pupici si de la quattro pentru trio! ❤ 😘 💞 💖 🐾 🤗
Este frumoasa coperta pe care ai facut-o agendei. Foarte frumos ai conceput modelul. ce bine ca materialul nu s-a pierdut si i-ai gasit o intrebuintare atat de faina si practica.
RăspundețiȘtergereAm si eu cateva obiecte de gen realizate din piele (semn de carte si brose - le confectiona FoamBubbbles ). Cea mai draga mi-e o gentuta pe care mi-a facut-o „la comanda/„, Aveam una cand eram mica si mi-au furat-o duupa 90 (cand nimeni nu mai avea niciun Dumnezeu, cu toate ca se spunea rugaciunea la venirea in scoala.. ce ironic).
Gentuta aia e super bucurie pentru mine.. :) E ca si cum ar fi renascut originalul, ca sa zic asa...
Mini jurnalul este superb. O bijuterie! Clara poate fi fericita :D. (Sunt curioasa daca isi va nota ceva sau poate va lipi in el mici amintiri :D)
Pupici cu drag :*
Coperta imi place mult! Imi place si cum se simte la atingere, si cum arata caietul in invelitoare. Ce voi nota in el chiar nu stiu! In general nu prea "notez" si ar fi pacat sa-l stric cu "de facut" sau altele de gen.
ȘtergereImi place "ingrozitor" de mult pielea! 😃 Pana si tabachera (ups!) mi-am facut din piele.
Ce pacat ca ti-a furat cineva gentuta. Chiar de ai avut alta, mai apoi, prima avea "amintirile" ei. Daca simti ca e ca si cum ar fi originalul e super bine pentru suflet!
Hahaha! De ce, ironic? Te asigur ca sunt hoti care, inainte de a "da o lovitura", merg si se roaga in biserica, sa reuseasca si sa nu fie descoperiti. Cine ti-a furat gentuta o fi dintre acestia. ;)
Pentru mini jurnal cred voi negocia cu Clara, deoarece il vreau ca agenda in geanta.
Pupici cu drag! 💗
V-ați făcut jurnale asortate, Clara și cu tine! Amândouă îmi plac, și semnul de carte care inițial aș fi zis că este o brățară, așa de frumos este. Pielea este un material versatil și trainic, e folosit de când lumea (cu adevărat) și aș vrea să îi văd pe promotorii acelui curent, originar dintr-o climă caldă și destul de uscată, încălțați cu orice altceva in afară de piele in iernile noastre reci și pline de zloată, să vadă ce confortabil este. Așa cum ai spus și tu, se mănâncă atât de multă carne, ar fi o lipsă de respect mai mare să arunce pielea. Că nu purtam piele de animale vânate in general.
RăspundețiȘtergereDa, ne-am asortat. 😊 Vreau sa negociez cu Clara, sa-mi dea mie jurnalul ei, sa-l am agenda in geanta. 😊
ȘtergereHm. Iata o idee faina: sa fac si o bratara! Am facut mai multe bratari din piele dar la acest "model" nu m-am gandit... Multam pentru idee! ❤
Chiar ca e un material folosit de cand lumea, la propriu! Poate exagerez - deoarece imi place tare mult - dar pare ca e un material care are... viata proprie.
Ca bine zici! Celor care traiesc in zone tropicale nu le e greu sa dea din gura sa nu se mai foloseasca pielea si blana.
E superb cum ai zis: "lipsa de respect" sa fie aruncata pielea... Mi-a venit in minte imaginea unor ciobani (de la noi) care ardeau "lana" tunsa de pe oi, pe motiv ca nu au unde sa o valorifice, pentru ca "statul" nu alea-alea! Jalnic! Ar putea gasi ei solutia... (asa cred) Ar putea s-o dea celor care nu au prea multe, sa-si faca plapumi acestia, saltele sau sa-si... tapeteze peretii baracilor in care locuiesc...
Îmi place foarte mult cum ai facut jurnalul si semnul de carte! Arată foarte bine! Cred că a fost o piele mai subțire, pielea mai groasă se coase greu.Felicitări! Și multă inspirație în continuare! Pupici
RăspundețiȘtergereMa bucur sa stiu ca iti place ceea ce am reusit!
ȘtergereNu e foarte subtire, dar e moale. Nu am cusut deloc, de data aceasta. Cand am facut vesta am cusut, si la masina mea de cusut a fost destul de dificil, mai ales pe la rascroituri si colturi.
Multumesc! La fel si tie!
Pupici! ❤
Ce frumos arată toate trei, si jurnalul si minijurnalul si semnul de carte. Piesele metalice aurii din semnul de carte cred că se numesc ținte, dar nu bag mânta in foc pt asta.
RăspundețiȘtergereCorperta jurnalului e așa...enigmatică, din bulina verde pornește un fascicul de lumică ce te indeamnă să tragi cu ochiul în interior. Nu e un jurnal intim pe care nu avem voie să- citim, nu? E un jurnal de explorator cu secrede de descifrat, nu-i așa?
Ce frumos ai scris despre jurnalul "cu fascicul"! 😊 ❤ Jurnal de explorator este! cum altfel?! Poate fi citit de prieteni!
ȘtergereCred ca se potriveste denumirea de tinte - capse sigur nu sunt, iar modul de prindere se potriveste cu al tintelor.
Ma bucur sa stiu ca iti place ceea ce am reusit!