2024-05-31

Bufnita cu cablu și pene gugustiuc

Bufnita din imagine am confectionat-o - dupa un model descoperit pe internet - folosind bucăți de cablu, sârma tip liță și sârma aurie moale (nu știu ce material este); am folosit și pene de guguștiuc și mărgele.

Bufnita cu cablu, mărgele albe și pene de gugustiuc

Bufnita se numără între viețuitoarele cu o bogata simbolistica. Aceasta pasare de noapte - pe care o ador pentru cum arată - reprezintă (mitologic) două noțiuni: înțelepciunea și moartea. La greci, de exemplu, bufnita era pasarea sacră a zeitei înțelepciunii, Atena - și împărtășea cu aceasta atributele înțelepciunii și profeției - iar la sumerieni, Lilith, zeița morții, era reprezentată între două bufnite.

Pe scurt: bufnita este, în diferite mitologii, atât simbol al înțelepciunii, inteligenței, clarviziunii s.a. (filosoful Friedrich Hegel a "ales" bufnita ca un simbol al filosofiei), cât și simbol al nopții, întunericului, misterului, forțelor malefice, morții.

Bufnita e un simbol important și în Feng shui, reprezentând înțelepciunea și cunoașterea; ca "remediu" Feng shui ajuta la dispersarea ignoranței și dezvoltarea abilităților din planul carierei (poate fi așezată în zona de nord a casei, biroului etc. - direcția nord fiind atribuită carierei).

E o bufnita care-mi place, pe care nu as fi avut-o fara jocul Transformări creative - 2024, în cadrul căruia, pentru luna mai, ca materiale impuse au fost sârma/cablul. Cu ea, bufnita, mă prezint la tema 4: Fii creativ! Cum am zis: nu e din imaginația mea ci inspirata dintr-o imagine de pe net.

Două bucăți de cablu sunt la ochi, cu sârma am cusut bucăți de perdea la ochi și am fixat penele și mărgelele. (in dreapta jos e modelul care m-am inspirat)

Materiale pentru bufnita cu cablu și pene de gugustiuc

N-am jumulit un gugustiuc! Sunt pene "lăsate în urmă" de un gugustiuc pui pe care l-am crescut în balcon timp de aproape un an. Acum e liber - și sper din toată inima! - bine-sanatos.

La ochii bufnitei am folosit confetti primite de la Mihaela (MNiko) cu ocazia Adventului fotografic de anul trecut.

Bufnita cu pene de gugustiuc, cablu și mărgele in mai multe ipostaze

Poate pare dificil de confecționat aceasta bufnita, dar e simplu, și nici nu ia timp mult.

Până să descopăr bufnita pe net am modelat sarma moale și aurie, tot după modele de pe net, dar le-am abandonat pentru că nu găseam resturile de catifea. Pentru că ieri am dat de catifea (alta decât cea căutată) am terminat și formele din sârma.

Mic tablou cu catifea neagra și inima din sârma aurie și mărgele ciclam

Mărgelele inimii sunt din sticla colorata (ciclam, nu așa decolorate că în poza).

Tablou mic, oval, din catifea neagra și sârma aurie modelata că pisică și caine

La câine și pisică am tăiat prea puțină sârma și m-am ales cu o înnăditură deloc estetica, dar... n-am avut tragere de inimă s-o iau de la capăt.

Formele sunt cusute (din loc in loc) pe carton acoperit cu catifea neagra - punctele sunt aurii (făcute cu auriu-bronz, și sclipesc discret, dar nu și în poza).

Modelaj din sârma aurie, bucăți de catifea neagra, mărgele din sticla ciclam

E ultima zi din mai și mă bucur tare că am reușit să finalizez la timp temele. 

Linkurile către blogul Mihaelei, unde e găzduit jocul, le adaug mai jos:

https://mniko.blogspot.com/2024/04/transformari-creative-2024-mai.html

https://mniko.blogspot.com/2023/12/transformari-creative-2024.html

2024-05-30

Bratara din cablu, cu piele și margele

Brățările se numără între accesoriile care-mi plac cel mai mult. Îmi plac atât de mult încât nu pierd vreo ocazie să cumpăr sau sa confecționez. Altfel spus, tema 3 a lunii mai din jocul Transformări creative 2024 s-a potrivit perfect. Materialele lunii: sârma, cabluri. Tema: accesorii (colier, centuri, brățări etc.) 

Brățara confecționată din cablu, cu sârma, mărgele și piele vernil

Am confecționat brățara dintr-o rămășiță de cablu rămasă anul trecut de la "băieții de la cablu". Pe această bucată de cablu am înfășurat sârma pe care am înșirat, din loc in loc, mărgele albastre, ovale.P

Etape confecționare brățara din cablu

Printre mărgele am "strecurat" o fâșie de piele vernil. Și-am atașat brățării un "bănuț" desprins dintr-un cercel. Desigur, am uitat una dintre cerințele obligatorii: sa fie în obiectul lucrat sârma/cablu la vedere. Mi-a ajutat faptul că nu am reușit să înfășor perfect fâșia de piele și au rămas (puțin) părți din cablu la vedere. Deși am dat cu bronz pe acele părticele tot se mai ghicește cablul. Totuși, numai cei care știu se gândesc la cablu in cazul acestei brățări. 

Pentru cam tăiat cablul prea lung și brățară cădea, efectiv, de la încheietura mâinii, am fixat-o pe o brățară metalica foarte subțire. Acest fapt face ca brățara sa fie mai rigida și aspectul e mult mai reușit.

Brățara e prima pe care am lucrat-o, la începutul lunii, și de atunci am purtat-o aproape în fiecare zi (între altele, îmi place și culoarea verde). Purtand-o des fâșia de piele s-a mai adunat și se vede mai mult din cablu, dar tot nu poate fi recunoscuta "materia prima".

La origine, brățările au fost cercuri - au fost purtate de oameni, între altele, și pentru a fi feriți de ghinion. Sigur, nu prefer brățările pentru a fi ferita de ghinion, dar... nu mă supăr dacă mă apără. 😁

Postez fara "ancora" linkurile către blogul Mihaelei pentru că am avut unele dificultăți cu inseratul și în acest mod îmi e mai ușor sa corectez.

https://mniko.blogspot.com/2024/04/transformari-creative-2024-mai.html

https://mniko.blogspot.com/2023/12/transformari-creative-2024.html

In afara jocului 

Pentru că tot m-am jucat cu sârme și cabluri am meșterit și un set (colier, brățară, cercei) din sârma de cupru și mărgele din sticla colorata.

Set colier, brățara, cercei din mărgele din sticla colorata înșirate pe sarma

Mărgele din sticla pentru confecționare bijuterii

Colier din mărgele din sticla, cu pandantive melc filigran și bănuți maro

Cercei din mărgele de sticlă, brățara și colier cu pandantiv melc argintiu filigran, bănuți și căprioară aurie la bratara

Brățara din mărgele cu pandantiv auriu căprioară, handmadee

Mărgelele mari din brățara sunt verde sidefat in mai multe nuanțe.

Vorba unora: n-avem destule brizbrizuri. Am; unele le-am purtat doar o singura data - din acestea, de regulă, iau mărgele pentru diverse. 

2024-05-29

Pomul vietii din sârma si nasturi

Pomul vieții (Arborele cosmic) este un simbol religios universal, în diferitele culturi având, cumva, alta "traducere". Arborele este un simbol fundamental, cu dublă semnificație: cea de creștere și cea de ax al lumii. Mitologiile vorbesc despre "arborele lumii". Arborele cosmic e stâlpul care susține cerul și permite comunicarea între lumea de sus și cea de jos. Șamanul ("cel care e transportat"), în timpul călătoriei sale mistice urca in cer catarandu-se pe arborele cosmic, un copac cu șapte sau nouă trepte. 

Pomul vieții pe care l-am stilizat nu se ridică la înălțimea simbolului, dar îmi place. E cam prea stufos și cam fragil la trunchi, da-mi place cum arata. Deși am tot văzut acest simbol ca talisman, ca bijuterie etc. nu am fost tentată să lucrez unul. Pentru jocul Transformări creative 2024, tema 2 din luna mai este "la indigo", un Pom al vieții după unul dintre modelele postate pe blogul gazda. Materialele lunii: sârmă, cabluri.

Pomul vieții stilizat, din sârma nasturi și margele

Dintr-un cercel desperecheat, 23 de nasturi mici (când am făcut poza nu erau toți nasturii - în timp ce lucram mi-am dat seama că îmi trebuie mai mulți decât pregătisem), 3 mărgele nu prea mari și câteva mici și cilindrice, 10 fire sârma cupru am confecționat Pomul vieții în... viziune proprie (=așa cum m-am priceput)

Pomul vieții - etapa răsucire sârme pe inel

Firele din cupru sunt răsucite cam pe la mijlocul lungimii lor (n-am măsurat înainte de a le tăia pentru că nu voiam să ajung în situația neplăcută de a nu fi suficient de lungi - cum s-a întâmplat cu alta ocazie). Am "ajustat" firele in timpul lucrului, când le-am "transformat" în rădăcini, trunchi și crengi. Pe crengi am înșirat nasturi verzi (diferite nuanțe și modele) și câteva mărgele cilindrice mici, din sticla, unde nu se potriveau legăturile. 

Pomul vieții, lipituri cu silicon auriu

Pe verso se vedea cam urat și am acoperit sârmele cu silicon auriu cu sclipici, la cald.

Rădăcinile sunt înfășurate tot pe cercul cercelului.

Dintr-o bucățică de lanț am imaginat o agățătoare pentru acest Pom al vieții. 

Uite-asa, am acum Pomul vieții făcut de mine. O fi el cam... aglomerat de nasturi silicon, dar îmi place cum arata.

Un proverb spune că "omul este un arbore răsturnat; rădăcinile lui se află in cer".

Trebuie sa adaug manual s în http...

https://mniko.blogspot.com/2023/12/transformari-creative-2024.html

2024-05-28

Felicitare cu flori din sarma

Luna mai e spre sfârșit, iar eu temele nu le-am trecut "pe curat". Poate reușesc să fiu la zi măcar...

In minunata lună mai / Când dau bobocii-n floare / (...) // In minunata lună mai / Cu păsări cântătoare (...)  (Heinrich Heine)

Felicitarea din poza de mai jos e lucrata pentru jocul Transformări creative - 2024, luna mai, tema unu. Materialele "aferente" lunii: sârmă, cabluri.

Felicitare cu flori din sârmă și bronz pe carton bleu

Am folosit mai multe fire de sârmă din cupru pentru a modela florile, și îmbinările sunt total inestetice, plus că nici florile nu sunt cine știe ce pentru că ceea ce am "exersat" am lăsat ca bun - floarea 3 (dreapta) și frunzele îmi par mai reușite. E prima dată când realizez un astfel de model din sarma.

Etape și materiale felicitare cu flori din lita

După ce am modelat florile am lipit "buchetul" pe un carton bleu (nu prea arata bleu in poza, știu) - de mărimea unei cărți poștale - și am lipit cu silicon auriu sclipicios in locurile unde am îmbinat sârma total inestetic. Apoi... am "colorat" pe ici-colo cu bronz auriu (ce aiurea îmi sună "bronz auriu). 

Am dedicat felicitarea pentru... zile de naștere! 😁 Rămâne să mă hotărăsc cărui... electrician s-o ofer.

https://mniko.blogspot.com/2024/04/transformari-creative-2024-mai.html

https://mnikogalerie.blogspot.com/2024/05/transformari-creative-2024-mai.html

2024-05-24

Fluturas cu sclipici, tablou mic

In lumina înserării... Mmmm-nu. E spre noapte când scriu aceste rânduri, dar poeta din mine... nu exista; de-ar fi acolo și-ar dormi aș putea-o trezi. 

Tema 11 a jocului Provocări verzi - 2024, săptămâna 10 - 16 mai, este numita Lumini prinse-n tablou. Am prins lumina in tablou așa cum  m-am priceput. După mai multe încercări am reușit ceva care-mi place:

Minitablou cu bronz și fluture cu sclipici

Dintr-un carton relativ lucios, de la o cutie in care au fost biscuiți, am tăiat un patrat cu latura de 15 cm și am desenat pe el un cerc. Exteriorul cercului e vopsit cu lac bronz auriu. Am colorat cu acrilice. Petele din interiorul cercului sunt picături bronz argintiu aplicate peste culori si "turtite" sub o folie de nailon inițial am desenat "păsări", dar prea arăta aiurea rău. 

Minitablou cu bronz și păsări desenate stilizat

Ce-am vrut să fie nu mai contează - oricum nu aveam o idee clară. Fiind tabloul prea sarac am lipit un fluturas colorat și aurit. 

Ce-mi imaginez eu că e nu scriu aici (eventual în secțiunea de comentarii); suna atât de pompos încât... mi-e jenă să scriu. Întâi am umplut cartonul cu fel de fel și apoi am incercat să-i dau un sens (ar fi fost altceva sa am imaginea/ideea in minte când am lucrat).

Clara, mesageră la Provocări verzi, vrea-nu-vrea, prezintă opera mea de artă.

Papusa Clara lângă mini tablou cu bronz, culori și fluture cu sclipici

Să definesc lumina mi-e greu, dar sa o reprezint în imagini! Ce e lumina? Sigur, exista definiții, dar este ceea ce o definesc oamenii că este?

Lumina permite omului să experimenteze realitatea - am citit pe undeva - și îi permite să interpreteze frumusețea așa cum o vede; lumina îi permite omului libertatea de a trai apreciind frumusețea magnifica a lumii fara a limita viața la lupta pentru supraviețuire.

La grecii antici, lumina ghida intelectul la adevăr, precum un far care ghida marinarii, ajutandu-i să rămână în siguranță. Pitagora considera că ochiul e ca un far pentru suflet.

Simbolistica fluturelui pe care l-am lipit am căutat-o ulterior, adică nu am lipit fluturele datorita a ceea ce reprezintă ca simbol. Nativii americani consideră fluturii ca fiind simboluri ale transformării,  speranței și renașterii. In cultura chineză fluturele evocă libertatea, frumusețea lumii, dragostea și sufletul uman (între altele). In literatura și arta, fluturii semnifica, în general, speranța, dragostea și natura eternă a sufletului. Zborul lor lin amintește curgerea timpului, clipa vieții, importanța bucuriei și libertății.

Fluturii au inspirat oamenii, de milenii, cu natura lor delicată și imensa putere pe care o posedă.