2025-07-12

Cupa din tuburi hartie. TC07-t4

Zboară timpul, zboară! Zboară, Timpule, dar bagă viteză mai mică. De fapt, fă cum vrei, Timpule. Eu mă joc in continuare - e drept, atunci când nu sunt altele de făcut, hopuri de trecut și tot așa.

In iulie, materialul necesar în jocul Transformări creative 2025 este hârtia - mai precis, ziare, cărți, reviste. Am ales să confecționez tuburi subțiri din paginile unor reviste (cele mai multe pagini sunt din reviste de integrame). Răsucesc pagini in format de tub de câte ori am "timpi morți" adică, timp care nu e suficient pentru ceva ce nu poate fi întrerupt oricând fără a ști că pot reveni curând la ce am început în "timpii morți".

Regulamentul jocului permite înscrierea mai multor link-uri in cazul celor care lucrează mai multe obiecte (la aceeași temă) și la prezintă în postări separate sau același link de mai multe ori - cu altă poză - când mai multe obiecte sunt prezentate în aceeași postare.

Îmi place mult să confecționez și să mă joc cu astfel de tuburi. Cupele confecționate le înscriu la tema patru: Fii creativ!

O cupa din tuburi de hârtie și suport plus o cutie cilindrică făcută din tub de cărți și tuburi de hârtie având capac semisferic din tuburi de hartie

Cupe din tuburi de hartie

Cupă sferică din tuburi de hârtie

In imaginea imediat mai jos este o cupă cu capac - poate fi bombonieră, casetă pentru bijuterii, cutie pentru mărunțișuri etc.

Cupa cu capac, din tuburi de hartie vopsite cu negru, mov și auriu

Diametrul rotundurilor este de circa 8 cm. Cercul mare are diametrul de 8,5 cm, iar cel mic de 6,5 cm.

Etape lucru cupa cu capac din tuburi de hartie

Am folosit pentru tuburi un ziar-reclamă electorală și pagini din reviste cu integrame. Le-am rulat pe andrea (ac lung pentru tricotat) de 4,5 mm (pe andrea scrie 4 1/2 - mă gândesc că-s mm) apoi le-am turtit.

Cupa aproape sferica din tuburi de hartie vopsite

După ce am obținut discurile le-am modelat pentru a le da formă de cupă, trăgând in sus cercurile exterioare (cam cum se face la realizarea unui vas din lut, pe roată - nu știu cum altfel să explic). Am văzut, cândva, un tutorial, dar acum am căutat fara succes ceva similar.

Greșeala perfectă pe care am făcut-o: după ce am obținut discurile din tuburi de hârtie am... dat cu adeziv! Evident, după uscarea adezivului am reușit să "răsfir" doar unul dintre discuri (și a ieșit cam strâmb). Al doilea disc a fost "rezervă" - am mai făcut unul. Adezivul pentru fixare se folosește după modelare.

Am vopsit cu acrilice - negru și un pic de mov - și lac bronz auriu, apoi am dat cu lac incolor.

Vas cilindric cu tuburi din hârtie

Vasul din poza de mai jos l-am făcut din cauza unei observații - comice, dar pentru că ajunsesem să văd la fel am zis să mai lucrez ceva.

Cutie cilindrică, cu capac, din tub hârtie de la prosoape de hârtie și tuburi din hartie

Observația făcută de o prietenă: "zici că-i urnă funerară pentru hamster". Poate nu era cazul, dar aproape cu lacrimi am râs! Am avut, pe la sfârșitul anilor 1980, un hamster, salvat de la un tip care-l ținea într-o cutie de chibrituri lungi și-l tot rostogolea, ba-l și lăsa să cadă de pe masă, închis în cutie fiind. A mai trăit un an și ceva (nu știu ce vârstă avea când l-am luat, dar media de viață a hamsterilor e vreo 4 ani). Numele hamsterului era Șoni - a fost incinerat intr-un cuptor dintr-un atelier de oțelărie, și cenușa a fost adunată într-o cutiuță de la bomboane pe care apoi am îngropat-o in curtea unui unchi. 

Tuburi de hârtie înfășurate pe tub de la prosoape de harti

Eeee, așa și-așa, vreau să nu văd in obiect urnă pentru hamster... 😃

Pentru a fi mai ușor am tăiat o lungime de 4-5 cm din tubul rămas de la prosoape de hârtie (diametru 6 cm), am decupat un rotund dintr-un carton (pentru a închide cilindrul la un capăt) apoi am înfășurat pe acesta tuburi de hârtie turtite. Am vopsit cu acrilice (negru, in principal) și bronz auriu din loc in loc, apoi am lăcuit.

Ornamentul atașat e un fost cercel din plastic aurit.

Cilindru cu tuburi de hârtie și capac semisferic din tuburi de hârtie

Am luat capacul de la cupă și l-am pos moț cilindrului.
Cupa din tuburi de hârtie, cu capac rotund și plat din tuburi de hartie

Cupa a rămas fără capac, dar poate fi folosit pe post de capac - dacă nu suport - discul despre care am scris mai sus că a devenit foarte rigid după ce am dat cu adeziv când nu era cazul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca sunteti aici! Comentariile scrise dupa 14 zile de la publicarea articolului vor fi moderate. Mulțumesc pentru înțelegere.

Transformări creative:

Pandantiv verde din hartie. TC07-t1