2025-03-22

Ziua Mondiala a Apei. TC03-t3

In loc de introducere

Ziua Mondiala a Apei e sărbătorită anual - începând cu anul 1993 - in data de 22 martie. Se procedează astfel pentru a se atrage atenția asupra problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă. Ce să zic? Foarte frumos din partea inițiatorilor - au auzit, probabil, de protejarea apelor și cei care sapă pe fundul mărilor și oceanelor, și cei care transportă petrol pe mare, și cei care desalinizează apa mărilor și oceanelor, și cei care folosesc apa din pânza freatică in minerit și tot așa. Au auzit; și? Tot furnicile lucrătoare au de tras: economie de apă! Fără piscine, apa raționalizată etc.. Unii s-au gândit chiar să curețe apa uzată și să ne-o dea s-o bem. Ce dacă apa aia vine din WC? O filtrează specialiștii și ne-o trimit pe altă conductă, cu denumirea de potabilă. Nu strâmbați din nas - e o metodă de protejare a apelor. 😏

In fiecare an e o tematică a sărbătorii. Anul acesta, 2025, este Conservarea ghețarilor. Am voie să râd? Unii tocmai se pregătesc să intensifice valorificarea resurselor de prin Antarctica. Sfântului profit nu-i pasă că se topesc ghețarii, că se distrug fauna, flora etc. 

M-am luat cu vorba cârcotitul și-am uitat ce voiam să zic, de fapt, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. In jocul Transformări creative, martie 2025, tema 3 e despre o sărbătoare din luna in curs - in context, Ziua Femeii (8 martie) sau Ziua Apei (22 martie). Știam că există o zi a apei, dar am aflat care cu ocazia jocului - n-o să mai uit curând pentru că am făcut un mic tablou cu peștișori din polistiren (materialele poroase fiind materialele lunii). Am scris data pe el și-l voi așeza în balcon, la vedere.

Tablou mic cu pești din polistiren

Tablou cu pesti verzi din polistiren, soare din foam

Am folosit o bucată dintr-o reclamă la nu mai știu ce medicamente (o am de când se mai lăsau diferite oferte - nesolicitate - in cutiile poștale - mi-a plăcut forma și am mai folosit hârtia ca tipar pentru una, alta).

M-am gândit la pești pentru că printre resturile de polistiren am dat de delfin - peștele cel mai mare. Fix așa arăta forma - doar i-am desenat ochiul cu o carioca neagră.

Soarele și ce e galben sunt din foaie buretată; din polistiren sunt cifra 22, picătura (pe care am dat-o cu albastru - carioca), steaua de mare, vegetația marină și, evident, peștii. Literele pentru martie sunt decupate din carton albastru sidefat (un rest de la n-am idee ce).

Hârtie vernil pe dosul tabloului cu pești din polistiren vernil sidefat

Pe verso, pentru a ascunde scrisul și pentru a avea mai multa rezistență hârtia velina a reclamei, am lipit hârtie verde - e un plic origami, primit de la Rux, pe care l-am desfăcut cu gândul să văd cum se face - n-am mai reușit să-l refac! 

Lungimea tabloului e de 20 cm, lățimea la mijloc de 11 cm.

3 comentarii:

1. Știam de ziua Apei, dar nu mai știam când e! Ești foarte creativă! Tabloul tău este foarte drăguț! Cred că voi face și eu un desen/tablou care să marcheze această zi! Weekend minunar să ai! Te pup

RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum, că am tablou, nu voi mai uita când e ziua ape. 😃
      Mulțumesc pentru apreciere, Mihaela!
      Weekend minunat și pentru tine! 💗 Pupici!

Ștergere
  2. Tot la ziua apei m-am oprit si eu, insa apar cu ea mai incolo! 😃
    Simpatica foma reclamei, nu am mai vazut asa ceva. Nu stiu de ce m-am gandit la o placa de surf, insa poate fi si un peste stilizat. E tare dragalasa compozitia. Cu ghetarii e mai complicat... Eu as vrea sa stiu daca prin gheata aia din Antarctica se poate intra spre lumea secreta subterana...
    Duminica placuta si inspirata, Diana draga!❤️😘

RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca sunteti aici! Comentariile scrise dupa 14 zile de la publicarea articolului vor fi moderate. Mulțumesc pentru înțelegere.

Transformări creative:

Cosulet cu pui si albina. TC03-t2