2024-10-14

Profu Vulpe. Provocări verzi

Pentru săptămâna Școala altfel câteva vietăți din pădure, asistate de Clara, mesagera Provocări verzi 2024, s-au întâlnit pentru a se pregăti in eventualitatea că vor veni copiii să afle despre câte un Spirit al  pădurii. Profesorul Vulpe a luat cuvântul și cei prezenți îl ascultă cu mult interes nu doar pentru că, în comparație cu ei, este impunător, având înălțimea de circa 23 de centimetri din vârful urechilor până la bază și de circa 28 de centimetri din vârful trufei în vârful cozii.

Vulpe alba cnectonata din hârtie alaturi de câteva păpuși, un gnom de toamna și o ciuperca roșie cu buline albe

Vulpea arctică - sau vulpea polară, cum mai e cunoscută - e un animal nomad care se mută din loc in loc in căutarea hranei; cei care s-au prezentat la întâlnire știu asta și au profitat să îl asculte pe domnul Vulpe, pentru că repede va pleca mai departe. Copiii ar trebui să se grăbească. Au avut baftă că nu e vară - Profu Vulpe ar fi fost cu grupul de câțiva masculi și câteva femele care își duc puii, nu ar fi avut timp de prelegeri. Iar pe timpul iernii, pentru a se proteja de frig, se ascunde în grote, se ghemuiește în zăpadă sau își folosește coada stufoasă ca pe o păturică (în Arctica temperaturile pot coborî până la -50 și chiar la -80 de grade Celsius) deci nu i-ar fi fost gândul la conferințe. Blana vulpii polare e mai călduroasă decât a oricărei alte vulpi. Acest animal din familia canide e ajutat, pentru a nu muri de frig, nu doar de blană ci și de arterele și venele din membre, care sunt amplasate foarte aproape unele de celelalte - fapt care favorizează un proces care contribuie la pierderi minime de căldură prin lăbuțe.
Vulpe confecționată din hârtie albă, agățată de o crenguță

Le explică domnul Vulpe că blana sa albă, uneori cu irizații albăstrui, lungă și deasă iarna, îi ajută - pe el și pe semenii săi - nu doar să se încălzească, ci și să se camufleze când vânează sau pentru a se apăra de prădători precum (în special) ursul polar - la a cărui imagine Vulpița a deschis atlasul, înfiorându-l puțin pe Profu Vulpe - dar și jderul, vulturul de aur, lupul polar, bufnița polară - aceștia din urmă atacând in special puii de vulpe. Ursul grizzly e, și el, o amenințare pentru vulpile polare; la fel, vulpile roșii, mai mari și mai agresive, care - de mai multi ani - a început să pătrundă în habitatul arctic tradițional al vulpii polare.
De data aceasta, Vulpița a fost cea care a înghițit în sec, oarecum rușinată, pentru că ea e descendentă din vulpile roșii, dar nu-și amintește ca cineva din familia ei să fi pășit pe teritoriul vulpilor polare. Dar, ceea ce nu-și amintește nu e obligatoriu să nu se fi întâmplat. 
Nu în ultimul rând, dușman al vulpilor polare este omul, care le vânează pentru blana lor, în special (în prezent mai puțin decât în trecut); și lupta nu e deloc cinstită când e vorba despre om contra oricărei alte vietăți de pe Terra. O altă cauză a ratei crescute de mortalitate este lipsa hranei din timpul iernii. Poate de aceea - se gândea Vulpița - vulpea polară poate face, în medie, 5-8 pui, dar și 10 pui (uneori chiar și 20)...
Vulpe polara confecționată din hârtie albă de scris

Profu Vulpe destăinuie audienței că blana vulpilor polare își schimbă coloritul și desimea la sosirea verii; în special zona membrelor posterioare, a spatelui și a cozii devine mai închisă la culoare - maro spre negru - fapt care le permite să se camufleze când vânează. Este singura specie de vulpe care își schimbă culoarea.

Când veni vorba despre vânătoare domnul Vulpe a avut o scurtă ezitare, dar educația e educație și firea este fire, așa că le-a spus celor prezenți cam care este hrana vulpilor polare. Sunt omnivore și, în general, se hrănesc cu iepuri polari, pești, șoareci, veverițe; vara, mai ales, se hrănesc cu fructe de pădure și insecte. În timpul iernii, dacă nu pot vâna, se mulțumesc cu resturile lăsate de lupi sau de urșii polari (chiar dacă aceștia se hrănesc și cu vulpi polare!) Indivizii care trăiesc în zona de coastă mănâncă ouăle păsărilor marine și chiar puii. E prevăzătoare vulpea polară: vara și toamna sapă găuri in permafrost pentru a depozita hrană; dar hrana e depozitată și în vizuinile lor, să aibă rezerve pentru iarnă, când greu găsește hrană.

Auzul și mirosul îi sunt extrem de bine dezvoltate - poate detecta prada mișcându-se sub stratul gros de zăpadă și știe exact unde se află aceasta și o capturează fără greș.

Vulpea polară trăiește de regulă în emisfera nordică, la nord de cercul polar (Scandinavia, Islanda, Rusia de Nord, Canada de Nord, Alaska, Groenlanda s.a.), habitatul lor fiind în zonele de tundră; pot fi văzute și pe gheața Oceanului Arctic (știu să alunece pe gheață). Se presupune că pot parcurge distanțe de peste 2000 de kilometri. Astfel, nu se miră nimeni că Profesorul Vulpe a ajuns până aici.
Trăiește 3-4 ani în sălbăticie, dar poate atinge și vârste mai înaintate (14-16 ani) în captivitate. 

Vulpe confecționată din hârtie albă - rozetele ajuta la mișcarea vulpii

Profesorul Vulpe confecționat din hârtie albă și-a întrerupt prelegerea pentru că a auzit în depărtare glasuri de copii - va relua pentru ei unele informații, dar le va vorbi și despre cum vulpea polară își crește puii. 

Vă spun eu despre Proful Vulpe că are pe vârful cozii și al urechilor hârtie dintr-un plic de la facturi (partea interioară, care e ușor gri). Părțile pliabile pot fi mișcate - altfel spus, Profu Vulpe nu e tocmai înțepenit. I-am făcut agățătoare din ața folosită să prind la mijloc rozeta care formează capul - și l-am agățat pe ramura unui trandafir japonez din bucătărie (în timpul iernii), unde sper să trăiască mult timp. Părțile care alcătuiesc pe Profu Vulpe sunt asamblate cu ajutorul pistolului cu silicon.
Indicațiile pentru confecționare sunt pe YT. Am postat link-ul inactiv, deci ar fi necesară copierea lui de aici și lipirea in bara motorului de căutare.
https://m.youtube.com/watch?v=-cgXTAOcY0Q&pp=ygUVSG93IHRvIG1hZGUgYSBmb3ggZGl5

Notă. Poza de grup e făcută de ursul brun, spre seară, când era în trecere pe acolo. Se grăbea să ajungă în adâncul pădurii, dar i-a ajutat cu o poză făcută în fugă. 😊

14 comentarii:

  1. Ce lectie frumoasa despre vulpita polara. Un proiect noutate pentru mine. Ce-mi plac ideile astea relativ simple si totusi sugerand destinatia. Imi place ceea ce ai descoperit. Credeam ca e ceva origami prima data.
    Felicitari, Diana draga! Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru apreciere, Suzana draga! 💗
      Am căutat destul de mult până să găsesc ceva simplu - și pentru că tot am întârziat am zis că o zi in plus nu mai contează, așa că am scris ce-mi place. 😊
      Origami pentru mine e ca un tel în creier! Mă descurc doar la bărcuțe, pahare și încă ceva cu "pătrățele" - un joc a cărui denumire nu o mai știu, și nici cum se joaca...
      Săptămână minunată îți doresc! 😘 Pupici! 🍀

      Ștergere
  2. Stii ce mult voiam sa vad o Vulpe Polara? mi se par fascinante si... nu doar ca ai facut una, dar ne-ai si povestit o gramaaaad de lucruri interesante si fascinante(partea cu schimbatul culorii blanii mi se pare cred, cea mai tare!!)
    Imi place mult si ce idee ai avut. Vulpita evantai decoratiune. e geniala.
    Sper sa ne mai viziteze :D hihi
    Pupici cu drag!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur să știu că îți place ideea. Că-ți place vulpea polara nu e de mirare. 😊 Am venit cu o "polară" pentru că nu mai am hârtie colorată roșie/portocalie. Am fost la un pas să renunț, când vulpea polara "m-a strigat". Evident, modelul din video putea fi orice culoare, dar pentru că există în realitate vulpi albe... am adus una. 😃
      Posibil, având în vedere că mai rămânem în pădure. 😊 Chiar dacă e frig, nu e iarna, încă. 😊
      Mulțumesc pentru apreciere. 🌹
      Pupici cu drag! 💞

      Ștergere
  3. Îmi place cum împletești tu povestea provocării cu informații reale despre subiectul poveștii. AI un talent remarcabil la acest capitol și nu numai. Și cu creativitatea stai foarte bine, mai trebuie să te convingi și tu de acest lucru.
    Frumoasă vulpea ta polară. Simplă dar elegantă. Arata chiar foarte profesionist. Uite, asta e ceva ce mie nu-mi iese, lucrurile asta simple, nu reușesc să le dau aspectul acela profesional. Îmi iese doar la lucruri mult mai elaborate. Un paradox aș spune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc pentru complimente, Mihaela! 💗
      Sunt unele care-mi reușesc, și-mi plac, dar altele... arată mai bine in poză decât în realitate, de aceea sunt nemulțumită (și o afirm public) 😊
      Poate că e paradox. Probabil că oamenii talentați (aproape de la natura) nu reușesc ceva simplu tocmai pentru că este... simplu. 😊 Totuși, tind sa cred că îți reușește și ceva simplu, dar ieșit din mâinile tale devine elaborat tocmai pentru că nu ii "accepți" simplitatea. Nu știu cum să exprim ideea, dar sper că înțelegi ceva din ce am debitat aici. 😊

      Ștergere
    2. Ideea am înțeles-o și nu și-o contrazic. Mulțumesc și eu.

      Ștergere
    3. Atunci e bine! 😊 Prea des nu reușesc să exprim anumite idei.
      💗

      Ștergere
  4. O excelenta lectie!!! Ma bucur pentru toti cei interesati de natura, de animale si cercul vietii, atatea informatii interesante, oferite intr un mod atat de placut! Multumim "Profesorului Vulpe"! 🦊
    Cat despre ideea pe care ai avut o cu aceste evantaie... Nu pot sa zic decat WOW! Esti foarte inventiva, Diana draga, felicitari!
    Pupici si imbratisari de la trio pentru Quattro 😘🍀🐾💞🫶🏻🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc pentru complimente, Carmen draga! 💗 Mă bucur să știu că îți place ceea ce am reușit. 😊 Cu plăcere scriu astfel de informații deși apar in multe locuri pe internet, dar trebuie căutate în mod special - și nu știu câți mai sunt interesați (din pura curiozitate sau dorința de a cunoaște una alta) să caute despre animale (daca nu au tema pt acasă 😏)
      Am avut indicații pentru vulpe - am ales "vulpea polara" pentru că nu mai am hârtie colorată.
      Îmbrățișări și pupici de la quattro pentru trio! 😘🐾🍀😘☕🌹

      Ștergere
  5. Mie îmi plac toate vulpițele, inclusiv cele polare, chiar dacă sunt detestate la țară că fură găini. Iar vulpița ta este foarte reușită, și îmi place că ai făcut una polară. De ce nu știu, dar nu m-a dus gândul încolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur să știu că îți place Vulpiță făcută de mine. 🌹
      Și vulpea roșie da iama prin gospodării, uneori...
      Poate, nu te-ai gândit la polara pentru că aveai material potrivit pentru vulpe roșie. 😊 Eu nu mai am hârtie colorată decât din cea creponată (și nu mi s-a părut potrivită pentru acest gen de vulpiță).

      Ștergere
  6. Imi place cum ai introdus informatiile despre vulpea polară in articol, iar vulpea ta este foarte haioasă. Imi place! Seară frumoasă să ai, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur să știu că-ți place! 🌹
      Vulpita da ușor din coadă și își mișcă urechile când "strâng" evantaiele care formează capul și trunchiul. 😊
      Mulțumesc, Mihaela! Weekend plăcut în continuare! 💗

      Ștergere

Va multumesc ca sunteti aici! Am ales "moderare comentarii" pentru a fi sigura ca nu omit vreunul.