O vrăjitoare zburând pe o mătură este o imagine caracteristică - să zic așa - sărbătorii Halloween (dar apare și în diferite povești) Totuși, cercetătorii sunt de părere că zborul pe mătură la sabatul vrăjitoarelor (și numai), e o... invenție. Unii zic că vrăjitoarele nu zboară, alții zic că zboară, dar ajutandu-se de farmece. Hm. Din putinele articole pe care le-am citit de curând - cu privire la vrăjitoare și măturile lor zburătoare - am dedus că e discutat zborul vrăjitoarelor pe mătură (sau nu) dar nu existența vrăjitoarelor. 😏
Vrăjitoarea pe care am confecționat-o decupând-o din cartonul unui tub de la hârtie igienică nu zboară, deși are mătură.
Are o mătură confecționată dintr-un tub de la hârtie igienică pe care l-am vopsit cu auriu in exterior și cu argintiu la interior (după ce l-am tăiat pe lungime); apoi, dreptunghiul obținut prin desfășurarea tubului l-am tăiat tot pe lungime, la jumătate, și am franjurat pe o latură.
Cele două dreptunghiuri franjurate le-am prins mai apoi pe un băț pentru frigărui (bățul l-am aurit tot cu bronz, că și în cazul cartonului) - am folosit și adeziv pentru a fixa bine cartonul - sârma aurie e mai mult decorativa (și să acopere imperfecțiunile).
Când a fost inventată mătura e greu spre deloc de aflat, dar gestul de a mătura apare din cele mai vechi timpuri, când se folosea un mănunchi de frunze, de crengi etc. - fiecare ce avea. De ce a fost asociată mătura cu vrăjitoarele? Pentru că rolul de a mătura revenea mai ales femeilor și, in plus, cele mai multe vrăjitoare au fost femei. Culmea!
Crezându-i pe cercetători, prima vrăjitoare care a recunoscut că zboară pe mătură a fost un bărbat, un preot francez arestat în 1453 și judecat pentru vrăjitorie deoarece critica public biserica în privința ideii despre vrăjitoare; a mărturisit sub tortură. Pentru că s-a pocăit a fost închis pe viață, nu ars pe rug. Dar nici lui, probabil, nu-i venise ideea din cauza torturii - cele mai vechi imagini cu vrăjitoare datează din anul 1451, când au apărut două ilustrații in manuscrisul unui poet francez: una cu o femeie zburând pe o mătură, a doua cu o femeie zburând pe un simplu băț alb; ambele femei aveau pe cap o basma care amintea de obiceiul unei secte considerate eretică de biserică (valdenzi sau Săracii din Lyon, comunitate creștină apărută în Franța secolului al XII-lea).
Vrăjitoarea făcută de mine are pălărie țuguiată; e cam mititică în comparație cu mătura, dar...
Inițial am legat mătura cu fir din nailon și a fost necesară o contragreutate (o fostă broșă din sârmă), să nu arate ca și cum ar ateriza forțat în coada măturii.
Pentru că nu-mi plăcea deloc cum arată agățată pe zid am decupat un soare la apus, din carton portocaliu. Vrăjitoarea și liliecii sunt fixați pe acest soare. Pentru a colora vrăjitoarea și liliecii am folosit marker negru și pixuri cu gel.
Cum ziceam: vrăjitoarea aceasta nu zboară, nu se pricepe la farmece (mereu îi ies aiureli), așa că o înscriu eu în jocul Transformări creative 2024, pentru luna octombrie (materialul lunii: tuburi, cercuri etc. din carton), tema patru: Fii creativ!
Vânătoarea de vrăjitoare - la propriu! - s-a încheiat (cel puțin în Europa și America de Nord) în secolul al XVIII-lea, imaginea vrăjitoarelor zburând pe mătură dăinuie. Acum am și eu o vrăjitoare călare pe mătură.
Ce fain arata montate pe luna portocalie - rosiatica. Imi place asa ca montaj. Foarte mult!
RăspundețiȘtergereSi de vrajitoare am citit curand :)) dar fara legatura cu H. Doar cu legatura cu Inchizitia..
Apropo de maturi, Kiki - personajul animat al Studioului GHibli zbura pe matura :D. Avea agentie de curierat :))).
Luna aceata ai facut o colectie de decoratiuni superbe pe tema H. 🤗💗
Pupici cu drag!!
Eu am zis că-i soarele la apus, dar, ca de obicei, ești mai inspirată: mult mai potrivită e "Luna roșie" pentru zborul vrăjitoarelor. 😊
ȘtergereAzi, wicca (de la "vrăjitorie", în engleză) e recunoscută ca religie în Marea Britanie și America (cele despre care știu, dar e posibil sa fie recunoscută și în alte țări) - religie neopagana care are "în centru" natura. Mie-mi pare tare interesantă "istoria vrăjitoarelor".
În minte am avut în special liliecii - și s-a potrivit la fix jocul. 😊
Haha! Curierat pe mături! 😃 Hazliu!
Pupici cu drag! 💞
Ce idee frumoasă ai avut! Imi place cum a iesit ornamentul, chiar dacă vrăjitoarea e mai micuță decât mătura, mătura ei e gen limuzină, e pe opulență:))).
RăspundețiȘtergereImi plac și liliecii, sunt foarte reusiti! Felicitări! Iar informatiile interesante, stiam cate ceva despre vrajitoare, dar nu am citit foarte mult despre ele.
Pupici
Ce taaare! 😂 Ești hazlie, cu limuzina! 😂 Maaare figura ești! 😅 Da, se poate spune așa! 😅 Am râs cu poftă! 😂
ȘtergereMulțumesc pentru apreciere, Mihaela! 💗 Despre vrăjitoare știam mai multe, dar până zilele acestea nu m-am întrebat de ce au nevoie de mătură pentru a zbura. Practic, n-au nevoie. 😊
Pupici!
Asta nu o vazusem! Auzi la ea: vrajitoarea pe matura! M-am amuzat copios. De aia mi-au placut povestile cu Harry Potter, ca gaseai o gramada de maturi pe acolo. Ma intreb cum ar arata maturele cercei. Fara coada aia, evident... Din material, probabil fetru si cu un inelus.
RăspundețiȘtergereOricum, ti-ai facut de cap cu subiectul asta!
Cred ca esti multumita, draga Diana! Pupici si o duminica placuta!
❤️😘
Temele din luna octombrie mi s-au potrivit la fix, as zice. A fost (și) ocazia de a avea câteva decorațiuni pentru Halloween - nu sunt prea multi in jurul meu care sa "țină" sărbătoarea, dar când e vreo ocazie... de ce nu? 😊
ȘtergereSunt mulțumită. 😊
Am ales titlul "inspirata" de constatarea că e discutabil - printre cercetători 😏 - zborul vrăjitoarelor pe mătură, dar nu existența vrajitoarelor (în cele câteva texte pe care le-am citit cu aceasta ocazie, desigur).
Fără coadă, cerceii ar putea fi considerați ciucuri, dar îmi place ideea (cu sau fără coadă) 😊
Mulțumesc, Suzana draga! 💗😘 Seara frumoasa in continuare! Pupici!
Ca de obicei, postările tale sunt pline de informații deosebite. Îmi place cum ai îmbinat informațiile cu povestea realizării proiectului tău. Un proiect minunat realizat. Sâ știi că și măturile de nuiele au acea sârmă la capăt și nu are rol decorativ. Dacă se poate folosi doar puțină sârmă pentru a lega nuielele de bățul principal al măturii, totuși se bobinează destulă sârmă pe acel capăt. E folositor mai ales în cazul măturilor fără băț că se formează un fel de mâner de care să poți ține mătura fără să te zgârii în crengile/nuielele folosite la realizarea ei.
RăspundețiȘtergereTrebuie sa... compensez cumva faptul că "lucrările" mele nu ies deloc așa de minunate 😃 cum le am minte! Doar că nu reușesc să le reproduc așa cum mi le imaginez.
ȘtergereÎți mulțumesc pentru apreciere, Mihaela! 🌹
Știu acel gen de maturi din nuiele...! Nu le aveam in minte când am făcut mătura aceasta! Cum de le-oi fi uitat?!
Ar fi fost indicat un băț mai gros, dar la acel moment nu aveam de unde să-l iau. Vrăjitoarea e prea mică... Noh! Și caut diverse informații pentru a compensa, cum ziceam. 😊