2025-02-23

Covoras impletit pentru ghiveci. TC02-t4

In adolescență am învățat să fac covorașe din fâșiile diverselor materiale rămase după ce croiam câte ceva sau obținute din haine pe care nu le mai purtam dar care nici nu mai erau în stare prea bună astfel încât să le pot da unor oameni care au mai puțin decât mine, pentru că - nu-i așa?! - nu pot da mai departe lucruri urâte, rupte, pătate, tocite decât dacă le vrea cineva pentru reciclare sau transformare. Noh! Am o valiză cu resturi - timp să le transform am doar cât o borsetă - și, din când în când, datorită diverselor jocuri, cum e și jocul Transformări creative 2025, mai scotocesc și mai meșteresc una, alta.

Materialele lunii februarie sunt textilele (haine de modificat sau transformat; fire, fetru, materiale recuperate sau rămase de la diverse s.a.m.d.) Am împletit un covoraș rotund pentru ghiveciul in care am un laur. Tema patru a jocului amintit este la alegere: Fii creativ!

Covoraș rotund confecționat din fâșii de material împletite și înfășurate in jurul centrului

Materiale necesare pentru covoraș împletit

Diverse materiale rămase si/sau recuperate de la diverse. Pentru acest covoraș am ales bucăți rămase dintr-o bluză, o fustă cu buline și una în culoarea oului de rață. Ața de cusut mai e necesară - de preferință, asortată, dar nu neapărat.

Unelte necesare

Foarfecă, și ac pentru cusut.

Cum am lucrat covorașul rotund împletit

Cândva, am vrut sa modific o fustă care avea părți cu buline și părți cu dungi; am desfăcut-o și așa a rămas. Anul trecut am folosit mare parte din materialul cu buline pentru un câine.... dalmațian. Au mai rămas bucăți - le-am tăiat fâșii de circa 3 cm și le-am cusut între ele pentru a forma trei fâșii lungi (circa un metru) din care am împletit șnurul pentru covorașul din imagini. Centrul e mai mult maro pentru că e material rămas dintr-o cămașă folosită la altele de-a lungul timpului.

Covoraș rotund împletit cu o căptușeală din material sifonat, in culoarea oului de rață

Fâșiile nu le cos toate odată pentru că firele foarte lungi se împletesc greu. Cele trei fire pot fi înnodate sau cusute la capătul de început. Cam un metru de fire cos laolaltă; le împletesc mai apoi și le înfășor in jurul centrului - poate fi obținută o formă ovală sau rotundă (și alte forme, mai sofisticate, dar nu sunt pentru cantitatea mea de răbdare). Când firele-fâșii sunt pe terminate cos de fiecare capăt alte fâșii - se pot și înnoda, pentru a elimina coaserea in aceasta faza, și nodurile trebuie ascunse pe dos - apoi le împletesc; după împletire le așez în jurul centrului și le cos. Și tot așa până când ajung la dimensiunea pe care o doresc (sau până se termină fâșiile dedicate unui astfel de covoraș). Cusătura de pe dos nu trebuie sa fie deasă, ci cât să țină spirele laolaltă.

Fâșiile pot fi împletite mai strâns sau mai lejer - împletitura strânsă duce la obținerea unui covoraș mai rigid.

După ce ating dimensiunea dorită pentru covoraș cos capătul, tai o bucată de material pentru dosul covorașului - se poate și fără, dar atunci trebuie să fie mai dese cusăturile pe dos. Cu material cusut pe dos poate fi și pernă decorativă (umplută cu alte resturi de materiale).

Covorașul acesta (30 cm diametru) l-am făcut folosind masa/biroul, dar un covoraș mare are nevoie de spațiu mai mare - trebuie rulat pe o suprafață tare, ca să iasă cât mai bine, mai strâns și fără burtă. Materialele pentru fire ar fi ideal să fie asemănătoare ca textură, grosime etc. pentru a nu ieși un covoraș prea denivelat.

Ce-am făcut se potrivește foarte bine sub ghiveciul unui laur. Nu am poză pentru că ar trebui să scot ghiveciul dintre altele, și e complicat. In timpul iernii sunt nevoită să așez ghivecele cam înghesuite, astfel încât să aibă, toate, lumină. Laurul, de exemplu, a pierdut multe frunze, dar cred că va supraviețui și de data aceasta pentru că are în vârf frunze noi.

4 comentarii:

1. Foarte frumos! Si nuamtele sunt foarte placute! Ce de munca! Felicitari Diana draga, impresionant proiect!
    Pupici si imbratisari de la trio pentru quattro 💖😘🤗🫶🏻🐾😍

RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru apreciere, Carmen draga! 🌹
      Nu e cine știe ce de munca, pentru că lucrez la astfel de obiecte "in timp" - tai/rup materialele într-o zi, împletesc fâșii in alte zile, le înfășor in altele și tot așa, și pot face toate astea în zilele cu "timpi morți" = când sunt "de veghe" noaptea = îmi îndeplinesc și atribuțiile de munca, dar și mă joc. 😊
      Îmbrățișări și gânduri bune de la quattro pentru trio! 😘🐾💖☕💞🍀💕

Ștergere
  2. Am vazut tutoriale cu astfel de covorașe făcute din prosoape, special pentru baie. Mi-am tot zis că fac, dar .... zic ca tine timp am pentru o borseta de resturi, nu pentru tot dulapul. Cel putin așa simt ca am eu un dulap intreg. Multe le-am pastrat cu ideea sa fac culcus blănosilor. De altfel, in poze covirașultau pare, datorita dispozitiei culorilor) fix un culcuș pentru blănosi.

RăspundețiȘtergere
  3. Mie mi se pare ca centrul arata ca un trandafiras. Imi plac culorile. Si inevitabil mi-am adus aminte ca mai aveam si eu de facut, doar ca...
    zic ca ma prefac ca nu am avut cand...Sa le fie bine plantutelor tale, mai ales ca uneori li se modifica si decorul si sunt convinsa ca apreciaza.
    Pupici si o saptamana cu spor!❤️😘

RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca sunteti aici! Comentariile scrise dupa 14 zile de la publicarea articolului vor fi moderate. Mulțumesc pentru înțelegere.

Transformări creative:

Floare cusuta pe carton. TC02-t1