2024-09-26

Băncuța și buturuga. Salvam păpuși III

La o margine de sat o pădure s-a-nălțat; prea mult nu mai e din ea, dar ceva-ceva tot a mai rămas. Un primar, gospodar, o băncuță a montat. Mintea-n cap i-o fi fost, oare, când băncuța a comandat? Cine stă la lizieră să citească un ziar? Omu' harnic, pe-nserat, se retrage la odihnă, nu străbate satu-ntreg ca să stea pe banca mică. Lupul, ursul sau vreo vulpe nici atât nu stau pe bancă - prea sunt ocupate ele cu hrana de zile negre.

O bancă argintie, o buturuga și trei pomișori pe un carton cu frunze uscate

Lângă bancă, un copac de curând e retezat. Mult s-a frământat pădurea pentru un vechi prieten plecat, dar ce-a rămas din copac - doar o buturugă - are chef de flecăreală. O clipă gura nu-i tace, simțindu-se perfect bine pe covorul format din frunzele uscate! Aproape toți s-au săturat, și de ironii, și de optimism și alte prostii. Trei pomișori catifelați și ciufuliți privesc mirați la băncuța argintată.
O fată brunetă, cu ochi mari de căprioară, stă pitită și ascultă amuzată dialogul nou pornit cu băncuța argintată. Pomișorii par, și ei, destul de interesați.
O păpușă bruneta lângă decor de toamna cu băncuța, buturuga, trei pomișori din ață și catifea, covor de frunze uscate

- Tu, băncuță argintată, cum ai apărut aici? Că eu știu - chiar foarte bine! - că-n pădurea cea frumoasă fier nu crește, și nici plastic.
- Nu sunt fier, sunt aluminiu, și-s făcută pe bani grei pentru a fi inutilă. Nimeni nu mă bagă-n seamă! Mă simt singură și-s tristă. Mi s-a spus că voi avea parte de îndrăgostiți visători, de oameni care vor ședea aici și gânduri își vor împărtăși, visurilor glas vor da... Numai ploaia, însă, și zăpada, nu zic nu, mă mai învăluie cu atenția lor. Frunzele care tot cad, mă acoperă un timp, dar nici ele mult nu stau pentru că vântul le împrăștie mereu...
- Cum?! buturuga întrerupe litania băncuței. Și nu ești fericită când ai parte de atâta atenție?! Vrei să-mi spui că nicio pasăre nu a poposit la tine? Apa care se strânge în curbura ta e numai bună pentru păsări, potolindu-le setea! In mod sigur, vreo rozătoare te-a vizitat și ea. Uite! Eu văd și furnici lângă picioarele tale! Se simt bine aici, altfel ar pleca! Apoi, iedera cea lungă începe să se întindă către tine... Vei fi verde ca și ea!
- Da! E cum zici, în mare parte, dar pe oameni îi aștept... Despre ei mi s-a vorbit tare frumos!
- Ai tu grijă ce-ți dorești! Oameni! exclamă buturuga, cu multă ironie. Te uită bine la mine! Ce am fost și ce-am ajuns! Oamenii te vor răni! Își vor scrijeli numele in aluminiul tău, te vor turti, ba chiar te-ar putea răpi pentru a te topi! Lasă iedera să vină, să te îmbrace cum știe ea, și-atunci va părea că aici te-ai născut și tu!
Buturuga zice bine: de ce să tânjească după oameni când vietățile din pădure sunt așa de aproape? Băncuța a început să zâmbească, privind în jurul ei, simțind in inima-i de aluminiu că acolo-i locul ei. Buturuga, care până mai ieri era falnic pom, a ajuns un ciot vorbăreț și optimist, ca și cum nimic rău nu i s-a întâmplat.
Nici bine nu și-a deschis băncuța inima către pădure c-au și apărut - ca prin magie! - o Vulpiță și un gnom. De acum, niciodată nu se va mai plânge de singurătate. Pădurea a înfiat-o.

In decor de toamna o păpușă Vulpiță, un gnom de toamna, o buturuga și o băncuță personalizate și o păpușă înaltă, brunetă

Povestea se va sfârși numai atunci când buturuga și băncuța - prietene bune de acum - nu vor mai fi.
Cum au luat naștere băncuța și buturuga scrie in continuare, fără a fi, neapărat, parte din povestea scrisă pentru Școala din Pădure: Băncuța și Buturuga, în jocul Salvam păpuși III, la Provocări verzi.

Băncuța din carton 

e făcută dintr-o jumătate de tub din carton de la prosoape de hârtie (din cealaltă jumătate e confecționată buturuga).
Etape confecționare băncuța din carton vopsită cu bronz

Am tăiat tubul în două, pe lungime - dintr-o bucată e spătarul băncii, din cealaltă e partea pe care se șede. Bucățile sunt capsate. Picioarele băncii sunt tăiate dintr-un tub de carton de la folie alimentara - le-am lipit cu silicon. Băncuța are ochi din plastic și gură din hârtie vopsită cu ojă. Totul e vopsit cu bronz - nu prea a prins bine bronzul pe carton. Iarba din decor e hârtie creponată verde.

Buturuga din carton

- după ce am decupat o parte imaginând rădăcinile am îmbrăcat tubul in șervețel alb, folosind aracet pentru lipire. Culorile sunt tempera. Cilindrul astfel modelat e acoperit cu o bulină din hârtie maro folosită la suportul in formă de pantof
Buturuga are ochi verzi, din plastic, și gură din hârtie vopsită cu ojă. Lângă una dintre rădăcini e lipit un mărțișor metalic cu ciupercuțe.
Buturuga zâmbitoare din carton si șervețel

Pomișorii din ață și material plușat sunt cei din pădurea lui Lorax - cel cu ochi îmbrăca un pix, dar e mai in elementul lui aici.
Între ramurile unuia dintre pomișori își face de lucru un fluturaș- gălbui, mărțișor fiind în altă viață.
Trei pomișori cu frunziș din ață verde și trunchiuri din catifea maro cu picatele

Ansamblul e fixat cu silicon pe o bucată de carton de la o cutie de bomboane; cartonul e învelit în hârtie de la un pachet primit și pe el am lipit frunze presate. Din unele am tăiat câte puțin pentru micile tablouri cu vietăți imaginate din frunze.
Carton învelit în hârtie natur pentru împachetat și frunze uscate lipite mai apo

Am adăugat o floricică galbenă (dintr-un mărțișor) și trei pietricele - se observă în primele două poze.

3 comentarii:

  1. Ce frumos ai povestit! Imi place povestea, e cu talc. A iesit foarte bine bancuta,dar si buturuga! Felicitări! Te pup, Diana.

    RăspundețiȘtergere
  2. Esti grozava, Diana draga! In curand ai recuzita pentru o intreaga piesa de teatru! Super idei si absolut profesional puse in practica!
    Iar povestea... povestea trebuie publicata intr o cărticica 🤗
    Dragele noastre, va dorim un sfârșit de săptămână minunat. Pupici si imbratisari de la trio pentru Quattro 😘🍀🐾💞🫶🏻🤗

    RăspundețiȘtergere
  3. Vazusem postarea lui Rux si eram curioasa cum ai spart gheata!
    Nu am nici cea mai mica idee, insa tu ai reusit ceva atat de simpatic pentru papusele. Cred ca sunt tare mandre de tine! Si imi place ca zambesc si sporovaiesc bancuta si buturuga!
    Felicitari, Diana draga! Pupici si un final de saptamana frumos!❤️😘

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca sunteti aici! Am ales "moderare comentarii" pentru a fi sigura ca nu omit vreunul.