2025-04-19

Caseta pentru oua decorative. TC04-t4

Deja e Săptămâna Mare! Mă mai învârt de câteva ori prin cartier și în blogosferă și - hop! - Crăciunul! Până atunci, însă, continuă jocul Transformări creative cu cele patru teme lunare.

In luna aprilie, materialele de bază pentru transformat sunt ambalajele de carton: cutii, cofraje, protecție de carton din diferite ambalaje, pungi din hârtie groasă etc. Tema 4, pentru care am făcut această casetă pentru ouă decorative din polistiren este Fii creativ! O temă la liber, altfel spus. Amănunte despre joc pe blogul gazdă. Invitat la joaca e oricine dorește.

Caseta pentru ouă decorative o conține și pe Bobo, micuța păpușă cu păr roz care se tot bagă in seamă! Tare-i mai place in casetă, printre micile ouă din polistiren.

Păpușă mica in caseta cu ouă decorative din polistiren

Am convins-o să iasă, dar nu se depărtează - așteaptă să vadă ouăle agățate pe creangă.

Păpușă cu păr roz și rochie portocalie langa caseta din carton și ouă din polistiren

N-a avut mult de așteptat deoarece e timpul pentru decorat.

Crenguță cu ouă, figurine diverse, bomboane iepurași, ouă, fluturi

E o creangă culeasă dintr-un gard viu - era ruptă și agățată in acel gard și părea că mă așteaptă, scutindu-mă să tai o crenguță vie.

Trupa de miniaturi e acolo numai pentru poză; mai apoi figurinele s-au împrăștiat prin casă, dar le-a luat mult până s-au hotărât care unde să stea. Bomboanele s-au adunat într-un coșuleț.

Materiale folosite pentru casetă

Cutie de la ciocolată, hârtie pentru ambalat flori, decupaje cu temă pascală, hârtie decorată cu ouă, bandă adezivă, adeziv.

Cutie de la ciocolată, hârtie decorativa cu și fără sclipici, hârtie verde, lucioasă, pentru buchete de flori

Ca unelte, foarfecă, pensulă pentru adeziv și cutter am folosit.

Confecționare casetă pentru ouă decorative

Capătul desfăcut al cutiei l-am lipit, apoi am învelit-o in ambalaj verde, lucios, de la un buchet de flori, întinzând adeziv pe toată suprafața cutiei, pe măsură ce o ambalam, astfel încât să fie total lipită hârtia de suprafața cutiei - la capete, hârtia e lipită cu bandă adezivă. Mai apoi am tăiat capacul a ceea ce numesc casetă - pe locul tăieturii - am folosit cutter - hârtia e lipită bine de cutie, dar am mai lipit câte o fâșie îngustă, pentru aspect, pe lungimea capacului, lungimea și lățimea cutiei.

Iepurași, ouă, pui decupați pentru ornare casetă și ouă din polistiren, colorate

Din blocul cu imagini specifice Paștelui am decupat iepurași - i-am lipit pe capacul casetei pentru ouă decorative - o crenguță înflorită și câteva mici ouă colorate cu și fără puișori (lipite pe casetă, în față) și două ouă roșii decorate, lipite pe laterale.

In interior, pe fundul cutiei, am lipit o fâșie de hârtie decorată cu ouă de Paște - o fâșie îngustă de circa 0,5 cm am lipit și pe laterala din spate a cutiei.

Caseta din cutie de ciocolata învelită în hârtie verde și decorată cu iepurași, ouă și puișori

Toate decupajele au și sclipici pentru că așa sunt imaginile din blocul amintit, primit de la gazda jocului, MNiko.

Colorarea ouălor din polistiren

Cele mici 10 ouă din polistiren alb cu picățele negre ca ale ouălor de prepeliță le-am primit ca premiu-dar de la gazda jocului. Îmi plac atât de mult încât pot spune că a fost obligatoriu 😊să le vopsesc și să devină decor începând cu acest an.

Pentru colorare am folosit carioci și acuarele. S-a uscat foarte repede culoarea. Ouăle au fost înfipte într-un ac de cusut când le-am colorat, pentru a le putea manevra ușor fără să întind culoarea cu degetele.

Ouă mici, din polistiren, colorate cu acuarele și carioci

Le-am dat luciu cu lac pentru unghii. In vârf am înfipt sârmă moale, aurie, pe care am îndoit-o la capăt sub formă de inel. Pentru că sârma să nu distrugă polistirenul am tăiat-o oblic la capătul introdus în ou (fiind ascuțită a pătruns ușor). Pentru a agăța ouăle de crenguță am folosit ață kaki.

2025-04-18

Cutie pentru semne de carte. TC04-t4

Semnele de carte ar putea rămâne în carte - așa le las, in general, pe cele din carton cumpărate în carte (dar nu întotdeauna). Am semne de carte și câte două-trei in unele cărți, in cazul cărților care mi-au trebuit la un moment dat pentru anumite lucrări, dar, in special, zăpăcesc la greu semnele de carte și când am nevoie de unul ia-l de unde nu-i!

La un moment dat le adunasem într-o pungă lungă și îngustă și... n-am mai găsit punga. Între timp am găsit punga cu semnele de carte - am căutat-o special, pentru a pune toate semnele de carte într-o cutie dedicată, pe care am pregătit-o pentru tema patru - Fii creativ! - din jocul Transformări creative; in luna aprilie materialele de lucru fiind ambalajele de carton.

Cutie din carton învelită în ambalaj bej lucios

E al treilea obiect pe care îl înscriu în tabel la tema patru - regulamentul jocului (pe blogul gazdă poate fi citit pe larg) permite mai multe înscrieri pentru oricare temă. Cred că am făcut pasiune pentru cutii! 😃 Sunt utile, totuși. 

Materiale necesare pentru cutia semnelor de carte

O cutie lungă și îngustă (de la spaghete), hârtie bej lucioasă (ambalaj care a fost la flori), o mărgea aurie triplă (trei mărgele lipite intre ele din fabricație, de la un șirag desființat), adeziv.

Cutie lungă din carton și hârtie bej lucioasă ambalaj pentru flori

Am avut nevoie și de foarfecă.

Prelucrarea cutiei pentru semne de carte

Am lipit laterala deschisă apoi am tăiat capac pe lungimea cutiei și am învelit toată cutia in ambalajul bej lucios. Mărgica aurie, lipită, e buton pentru a trage in sus capacul, la deschiderea cutiei.

Cutie decorata pentru depozitare semne de carte

Semnele de carte și-au găsit, în sfârșit, un loc numai al lor. Cutia pentru ele e lunga de 27 cm, lata de 7 cm și înaltă de 3 cm și am așezat-o sus de tot, pe bibliotecă - puțin probabil s-o rătăcesc.

E o cutie pe care am dichisit-o in doi timpi și trei mișcări - foarte ușor de învelit cutiile fără pretenții.

2025-04-16

Cutie pentru maruntisuri. TC04-t4

Ziceam că am profitat din plin de materialele lunii aprilie: ambalaje din carton (cutii, cofraje, pungi de cadouri din hârtie mai groasă etc.) și la tema patru - Fii creativ! - a jocului Transformări creative prezint o cutie confecționată pentru noua serie de mărunțișuri rămase de la unele proiecte recente, desfăcute de pe la te miri ce etc.

Cutie din carton învelită în hârtie bej cu pisici negre și hârtie lucioasă bej cu scris argintiu

Regulamentul jocului (pe larg poate fi citit pe blogul gazdă) permite înscrierea mai multor proiecte pentru aceeași temă, fie prezentate toate într-o singură postare și la înscriere aleasă altă imagine, fie prezentate în postări diferite.

Materiale și unelte folosite pentru cutie

Cutie din carton mai solid, ambalaj pentru un telefon fix; o pungă pentru cadouri, din hârtie bej destul de groasă, imprimată cu pisici negre și inimioare, hârtie bej lucioasă, cu ceva scris cu argintiu - ambalaj de la flori; bandă izolatoare neagră; adeziv; bronz auriu.

Am mai avut nevoie de pensule pentru adeziv și bronz, foarfecă și capsator.

Cum am învelit cutia pentru mărunțișuri

Etapele învelirii unei cutii de carton în hârtie bej imprimată cu pisici negre

Mai simplu decât mă așteptam a fost să învelesc cutia și, ca timp, nu mai mult de o oră am petrecut cu această cutie.

Potrivirea între dimensiunile cutiei și ale pungii a fost aproape perfectă așa că ce-am avut de făcut a fost să introduc cutia in pungă apoi să decupez punga din hârtie astfel încât să fie învelită total cutia la exterior.

Pe o laterală și pe latura din spate a fost un pic mai complicat deoarece punga era cu câțiva milimetri mai largă și nu s-a mulat perfect pe cutie - am făcut câteva tăieturi și nu prea arătau estetic așa că am mascat cu o fâșie de hârtie bej de la un buchet de flori, folosind adeziv pentru lipire.

Pentru a fixa bine hârtia pe marginile capacului și cutiei am capsat din loc in loc.

Capsele și marginile hârtiei bej lucioase lipită in spatele cutiei și pe laterale le-am mascat cu bandă izolatoare neagră. Pentru că prea era neagră banda am întins pe ea bronz auriu (nu am colorat, ci am șters pensula, să zic așa).

E o cutie destul de încăpătoare, care-și așteaptă mărunțișurile: lungime 22 cm, lățime 16 cm, înălțime 8 cm.

Am lucrat repede și nu am poze chiar de când am început să îmbrac cutia in punga de hârtie imprimată cu pisici negre.

Cutie decorata cu funde din staniol. TC04-t4

La capitolul ambalaje din carton de transformat, tema din luna aprilie, am avut spor, nu gluma, dar am lucrat in timp, nu totul deodată, ci când aveam timp. Pentru tema patru - Fii creativ! - din jocul Transformări creative am o cutie rotunda decorată cu funde din staniol, cutie care-mi era necesară pentru cele câteva mărțișoare lucrate anul acesta.

Cutie rotunda învelită în staniol, cu funde din staniol colorat lipite pe capac

Materiale necesare pentru cutia cu funde din staniol

O cutie de la brânză triunghiuri, staniol auriu (de la bomboane), staniol argintiu (de la ciocolată), staniol divers colorat, de la bomboanele de pom, bandă adezivă cu floricele (primită cândva de la gazda jocului, MNiko), adeziv tip prenadez (lipește foarte bine staniolul care nu are hârtie pe o parte).

Confecționare cutie decorată cu funde din staniol

Pe marginea capacului am lipit fâșii din staniol argintiu. Pe capacul cutiei am lipit staniol auriu, pe cutie staniol argintiu (mai multe pătrățele păstrate de la diferite bomboane.

Cutie rotunda cu staniol auriu și argintiu

După ce am lipit staniolul argintiu am lipit banda decorativă pe circumferința cutiei, peste staniolul argintiu.

Cutie rotunda învelită în staniol argintiu și auriu, decorată cu bandă pe circumferința și cu funde din staniol pe capac

Pe capacul auriu al cutiei am lipit funde făcute din ambalajele bomboanelor de pom.

Confecționare funde din staniol

Ideea fundelor a venit în timp ce răsuceam între degete ambalajele din staniol ale unor bomboane - răsuceam și înnodam la mijloc. Așteptam să vină cineva la noi și întârzia... Mâncam o bomboană, îi răsuceam ambalajul și îl înnodam și tot așa; după mai multe bomboane mâncate și ambalaje răsucite am început să desfac ambalajele răsucite, de o parte și de cealaltă a nodului. Și-am tot făcut asta; nu imediat mi-am dat seama că am obținut fundițe, dar când am realizat mi-am propus să am mai multe așa că, din când în când, ambalajele bomboanelor le transformam in fundițe. 

Am adunat așa vreo 40 de fundițe. Bomboane am mâncat mult mai multe in lunile decembrie și ianuarie. Sigur, nu toate bomboanele de pom cumpărate au fost agățate in bradul de Crăciun! N-ar fi rezistat bradul sub greutate. 

Funde din staniol colorat, ambalaje de bomboane

Pentru cutie am folosit 10 funde, restul le-am pus într-o pungă, in caz că-mi vor mai trebui pentru ceva.

2025-04-08

Iepuraș și țestoasă din cofraj. TC04-t2

Într-o zi, Bobo mă ia deoparte, să discutăm - zicea ea - ca de la păpușă la om. Sigur că am fost de acord, curioasă ce vrea să-mi spună, dar bănuind. Mi-a explicat că nu prea am talent să meșteresc una alta și crede că ar fi mai frumoase măcar pozele dacă apare și ea - din când în când - în jocul Transformări creative. Cum să mă supăr pentru ce-mi zice o păpușă micuță, cu păr roz?! Ar zice lumea ca-s sărită de pe fix. Că vorbesc cu păpușile nu-s deloc sărită. Putea, însă, să spună simplu: vreau să mă joc și eu. Am acceptat, desigur, și i-am permis să se bage in seamă cu un iepuraș confecționat din cartonul unui cofraj pentru ouă, și cu o broască țestoasă.

Iepuraș din cofraj de oua, lângă o păpușă mica îmbrăcată cu rochie portocalie și având păr roz

Iepurașul acesta e menit să-i țină companie iepurașului lucrat in anul 2023, prezentat pe alt blog.

Iepuri confecționați din cofraj cartonat pentru ouă, un iepure mic și unul mai mare

L-am lucrat pentru tema 2 din luna aprilie: Simboluri Pascale (iepuraș, puișor, lumânare, cruce, coșuleț și altele considerate simboluri de Paște). Materialele lunii: ambalaje din carton: cutii, cofraje, pungi de cadou din hârtie groasă și altele de gen.

Cum și din ce e lucrat iepurașul

Pentru corpul iepurașului am folosit vârful din partea care desparte găoacele cofrajului. Capul e din două semisfere de găoace. Urechile sunt fâșii de carton tăiate dintr-o găoace.

Piesele din carton cofraj din care e confecționat un iepuraș 

Corpul e colorat cu baiț, și acuarelă albă pentru burtă, capul și urechile cu maro deschis (acuarelă) - dunga roz de pe urechi e acuarelă. Înainte de a asambla iepurașul am colorat tot ce era de colorat (s-a uscat repede).

Pentru lipit am folosit pistolul cu silicon (din adezivii pe care îi am nu e niciunul rezistent cât să țină piesele unite). Urechile le-am lipit de semisfera-față care formează capul apoi cele două semisfere le-am lipit una de cealaltă și pe trunchiul de con, corpul iepurașului.

Mustățile sunt din trei fire de ață mai groasă pe care am dat-o cu lipici (să nu aibă iepurașul mustăți pe oală) - sub nod am pus adeziv tip prenadez. Ochii sunt din plastic, autoadezivi; lăbuțele și codița (căreia am uitat să-i fac poză) sunt pompoane mici, albe.

Cu tot cu urechi, iepurașul are aproape 8 cm înălțime.

Broasca țestoasă din cofraj de ouă

Broasca țestoasă din cofraj langa iepuraș din cofraj și langa păpușă cu păr roz

Broasca țestoasă nu e simbol de Paște (nu face parte din joc) dar am vrut să lucrez una din cofraj; din coji de nucă am mai multe; am și una - uriașă - dintr-o cutie din plastic și material textil. Acum, în trupa țestoaselor e și una din cofraj - am mai multe specii, altfel spus.

Piesele decupate din cofraj de oua pentru broasca țestoasă și broasca țestoasă asamblata și colorata

Carapacea e dintr-o găoace turtită - am crestat fundul găoacei in patru locuri pentru a-i da o formă relativă de carapace, îndoind părțile despărțite prin crestare. Burta țestoasei e decupată din capacul cofrajului - un (aproape) oval lung de 5 cm și lat (la centru) de patru cm. Gatul, lăbuțele și coada sunt bucățele de cofraj - gâtul e dintr-o bucățică rulată. Capul e o bilă verde in degrade, ochii sunt din polistiren vernil și limba (ciudată) e o bucățică de material ușor catifelat.

Am colorat totul cu acuarelă maro și am folosit carioci: verde pentru lăbuțe, coadă și gât, maro pentru liniile de pe carapace. Țestoasa e înaltă de circa 3 cm. Pentru lipit am folosit pistolul cu silicon.

2025-04-05

Frunza eticheta cadou, mini felicitare. TC04-t1

Când afirm, din când în când, că sunt căscată nu exagerez. 

Pentru tema un a jocului Transformări creative aveam gata un trifoi cu patru foi... dar am uitat și am făcut 2D o felicitare. Bineînțeles că nu-mi pare rău că am lucrat felicitarea cu puișor - din contră! - dar mi-e cam ciudă că totul e așa de aglomerat încât nu știu la ce să mă gândesc, să fac mai întâi. 

Eticheta cadou sau mini felicitare frunză

Tema unu din joc nu are tematică specifică, ci e obligatoriu să fie 2D și să fie confecționat obiectul din materialul lunii pentru care se lucrează - aprilie, ambalaje din carton. Mini felicitarea / eticheta pentru cadou făcută de mine are diametrul de circa 6 cm.

Frunza dubla din carton, hârtie colorată vernil cu picatele galbene, potcoava aurie și fundiță rosie

Am folosit ca șablon cartonul trifoi cu patru foi al unui mărțișor, desenând trifoiul de două ori, decupate formele păstrând unite vreo două curbe. Când vă zic că sunt căscată...!!! Mi-au ieșit mai mult de patru foi la trifoi, dar am văzut abia acum, postând poza! 😃 Așa că i-am zis frunză; o fi, prin lume, ceva care are frunze măcar asemănătoare cu ce-am făcut eu.

Șablonul este cel din imaginea de mai jos - mi-a ieșit cu opt foi pentru că nu am fost atentă când am decupat și nu am decupat mai adânc pentru a delimita foile.

Trifoi cu patru foi din carton și gărgăriță desenata

Cartonul este de la ambalajul unei ciocolate.

Ambalaj cartonat de la ciocolata

Pe partea cu model a cartonului am lipit hârtie colorată primită de la gazda jocului între alte premii-cadou. Tiparul l-am lipit pe hârtie și apoi am decupat pe contur. Am conturat marginile cu pix cu gel vernil și am decorat cu o potcoavă (mărțișor vechi) și o fundiță roșie decupată pe bucăți din material textil ușor catifelat, folosit in general pentru prezentarea mărțișoarelor.

De partea unită a decupajului am legat un fir de nailon rozaliu, pentru ca frunza să poată fi legat la un cadou; fără fir e mini felicitare.

Regulamentul jocului permite prezentarea mai multor proiecte pentru aceeași temă, iar faptul că am fost căscată îmi dă ocazia să am două obiecte pentru tema unu din aprilie - dezavantajul s-a transformat în avantaj, altfel spus. 😊 Uneori e bine să fii uituc, chiar dacă - tot uneori - muncești în plus.

2025-04-03

Felicitare de Paste cu puisor. TC04-t1

Vreme trece, vreme vine, / Toate-s vechi și nouă toate - din Glossă, de Mihai Eminescu.

A trecut vremea temelor din lunile celelalte (cu posibilitatea de a recupera eventuale restanțe) și a venit vremea temelor din luna aprilie. Jocul Transformări creative e despre a da viață nouă lucrurilor vechi care, de regulă, sunt aruncate: toate-s vechi și nouă toate, altfel spus.

Prima temă din aprilie e 2D, ca în toate celelalte luni: felicitare, tablou, față de masă, față de pernă etc., in funcție de materialele lunii - in aprilie e despre ambalaje carton: cutii, cofraje, pungi de cadouri din hârtie groasă (cartonată), protecție în diverse colete s.a. de gen (amănunte pe blogul gazdă).

Pentru că în 20 aprilie este Paștele am ales sa confecționez o felicitare tematică, zic eu: felicitare cu puișor. E un puișor vesel, entuziasmat!

Felicitare cu puișor și floricele decupate

Materiale folosite pentru felicitarea de Paște

Carton roz, carton alb, decupat din interiorul unei cutii în care a fost un telefon (consider că această bucată de carton este ambalajul folosit pentru tema unu). Decupaje, lipici, pix cu gel vernil. Unealta necesară: foarfeca.

Protecție din carton in cutie-ambalaj telefon, cu gaura la mijloc

Cum am lucrat felicitarea cu puișor

Din bucată de carton roz pe care o aveam am tăiat un dreptunghi lung de 28 cm și lat de 6 cm. L-am îndoit la mijloc.

Cartonului alb, lucios, cu gaura la mijloc, i-am decupat lateralele și am obținut un dreptunghi căruia, mai apoi, i-am tăiat ondulat marginile. 

Din carnetul cu imagini sclipicioase am decupat puiul, ouăle, floricelele, crenguțele și urarea de Paște. 

Carnet cu pagini desenate cu imagini pentru Paste, completate cu sclipici

Desenele sunt diferite, câte două pagini de desene identice; sunt minunate desenele cu motive de Paște și îmi plac de numa' și pentru că au sclipici! Carnetul e primit de la gazda jocului, alături de alte daruri-premii.

Puiul l-am lipit astfel încât să pară că e într-o scorbură, din care-și strigă bucuria. In jurul găurii am conturat cu pix vernil. Am lipit și celelalte decupaje pe cartonul alb și, mai apoi, cartonul alb l-am lipit pe cartonul roz.

Am o felicitare drăgălașă - din punctul meu de vedere.

This is a Blog Hop!

You are next... Click here to enter
This list will close in 10 days, 20 hrs, 4 min (4/30/2025 7:44 AM Europe - Eastern European Time)

What is a blog hop?
Get the code here...

2025-03-27

Martisor cosulet cu flori uscate. T03-t4

Căutam - in cutia cu mărțișoare vechi - o potcoavă; am găsit o potcoavă potrivită la ce-mi trebuie, dar am văzut și un mărțișor coșuleț, din polistiren, cu flori uscate, și mi-am zis: de ce să nu lucrez și eu unul, să aflu dacă-mi iese? Poate că nu m-aș fi gândit să fac un mărțișor din polistiren - Ziua Mărțișorului urmând abia peste un an - dar am profitat de jocul Transformări creative la care, in luna martie, se lucrează cu materiale poroase - inclusiv polistiren. Și-am făcut un mărțișor, pe care îl voi prezenta în tabelul lunii martie ca fiind al doilea obiect făcut pentru tema 4: Fii creativ!

Coșuleț mărțișor din polistiren cu floricele uscate albe și mov pe suport de carton rosu

Materialele folosite pentru mărțișor coșuleț

Polistiren alb și vernil, floricele mici, uscate, mov și albe, un inel pentru agățătoare, fir de mărțișor, adeziv. Pentru ambalaj: carton roșu.

Am folosit foarfeca, și un capsator pentru prinderea mărțișorului de carton.

Coșuleț vernil cu alb, din polistiren, și flori mici uscate

Cum am lucrat mărțișorul coșuleț

Din vârful despărțiturilor din cofraje de ouă am format două coșulețe, prin decupare și coșulețul alb l-am lipit in cel verde.

In coșulețul alb am pus adeziv și am lipit floricelele - adezivul a înmuiat polistirenul și codițele floricelelor s-au înfipt ușor, iar după uscarea adezivului nu mai cad, dacă nu se trage de ele, rupându-le corola, căci tijele vor rămâne în polistiren).

Mărțișor in suport roșu

De coșulețul alb am prins inelul și de inel firul de mărțișor.

Am făcut din carton roșu un suport pentru acest mărțișor, folosind ca tipar o etichetă (gaura nu era în tipar, dar am vrut să se vadă mărțișorul). 

Mărțișor coșuleț langa suport de carton rosu

Greșit! Greșită ideea suportului, adică! Ceea ce am făcut se potrivește unui mărțișor 2D! Așa, când închid suportul, mărțișorul e total în afara acestuia.

Actualizare

Într-un comentariu, Suzana a găsit leac nemulțumirii mele privind cartonul roșu. Mulțumesc! 

Mărțișor cu ambalaj modificat

La distanță de 2 cm față de îndoitura inițială am mai făcut două.

Mărțișor coșuleț cu ambalaj roșu pliabil

Acum, așezat orizontal, mărțișorul pare a fi într-o cutiuță fără lateralele lungi.

2025-03-24

Tablou cu plasa, paie si fluture. TC03-t4

Ceea ce se vede in poza de mai jos e un mini tablou care îmi place! Specific îmi place pentru că, deseori, nu prea sunt mulțumită de ceea ce reușesc. Sunt sigură că de-aș avea mai multă imaginație ar fi arătat și mai fain. In realitate este mult mai sclipicios.

Tablou din carton auriu și polistiren vernil decorat cu paie uscate și fluture abtibild

Este un mini tablou (înalt de 18 cm lat de 9 cm) lucrat pentru tema patru din luna martie, in jocul Transformări creative. Se lucrează cu materiale poroase: polistiren, carton buretat etc.. altfel spus, e ceea ce am lucrat pentru Fii creativ!

Materiale necesare pentru tablou

Carton (auriu), polistiren (vernil), plasă pentru buchete de flori/cadouri (roz pal, primită de la gazda jocului ca premiu-dar pentru jocul de anul trecut. Fire de păioase și un fluture abțibild, cu sclipici. Adeziv lichid și bandă adezivă. Un inel și o bucățică de sfoară pentru agățătoare.

polistiren vernil, plasa roz pal, fire de păioase: trei bej și una roz

Am folosit foarfeca, desigur.

Cum am lucrat tabloul cu plasă, paie și fluture

Cartonul auriu e dintr-o cutie de bomboane și e baza acestui tablou.

Dreptunghiul vernil e decupat din capacul unui cofraj din polistiren. Pe el am lipit un dreptunghi de plasa roz pal - marginile plasei sunt lipite pe verso cu banda adeziva transparenta. Dreptunghiul din polistiren cu plasa e lipit pe carton cu adeziv.

Păioasele le-am strecurat printre ochiurile plasei și locul unde se adună împreună l-am mascat cu fluturele sclipicios desprins, in timp, de pe geamul unde fusese lipit.

Am prins inelul arămiu și bucata de sfoară.

2025-03-22

Ziua Mondiala a Apei. TC03-t3

In loc de introducere

Ziua Mondiala a Apei e sărbătorită anual - începând cu anul 1993 - in data de 22 martie. Se procedează astfel pentru a se atrage atenția asupra problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă. Ce să zic? Foarte frumos din partea inițiatorilor - au auzit, probabil, de protejarea apelor și cei care sapă pe fundul mărilor și oceanelor, și cei care transportă petrol pe mare, și cei care desalinizează apa mărilor și oceanelor, și cei care folosesc apa din pânza freatică in minerit și tot așa. Au auzit; și? Tot furnicile lucrătoare au de tras: economie de apă! Fără piscine, apa raționalizată etc.. Unii s-au gândit chiar să curețe apa uzată și să ne-o dea s-o bem. Ce dacă apa aia vine din WC? O filtrează specialiștii și ne-o trimit pe altă conductă, cu denumirea de potabilă. Nu strâmbați din nas - e o metodă de protejare a apelor. 😏

In fiecare an e o tematică a sărbătorii. Anul acesta, 2025, este Conservarea ghețarilor. Am voie să râd? Unii tocmai se pregătesc să intensifice valorificarea resurselor de prin Antarctica. Sfântului profit nu-i pasă că se topesc ghețarii, că se distrug fauna, flora etc. 

M-am luat cu vorba cârcotitul și-am uitat ce voiam să zic, de fapt, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. In jocul Transformări creative, martie 2025, tema 3 e despre o sărbătoare din luna in curs - in context, Ziua Femeii (8 martie) sau Ziua Apei (22 martie). Știam că există o zi a apei, dar am aflat care cu ocazia jocului - n-o să mai uit curând pentru că am făcut un mic tablou cu peștișori din polistiren (materialele poroase fiind materialele lunii). Am scris data pe el și-l voi așeza în balcon, la vedere.

Tablou mic cu pești din polistiren

Tablou cu pesti verzi din polistiren, soare din foam

Am folosit o bucată dintr-o reclamă la nu mai știu ce medicamente (o am de când se mai lăsau diferite oferte - nesolicitate - in cutiile poștale - mi-a plăcut forma și am mai folosit hârtia ca tipar pentru una, alta).

M-am gândit la pești pentru că printre resturile de polistiren am dat de delfin - peștele cel mai mare. Fix așa arăta forma - doar i-am desenat ochiul cu o carioca neagră.

Soarele și ce e galben sunt din foaie buretată; din polistiren sunt cifra 22, picătura (pe care am dat-o cu albastru - carioca), steaua de mare, vegetația marină și, evident, peștii. Literele pentru martie sunt decupate din carton albastru sidefat (un rest de la n-am idee ce).

Hârtie vernil pe dosul tabloului cu pești din polistiren vernil sidefat

Pe verso, pentru a ascunde scrisul și pentru a avea mai multa rezistență hârtia velina a reclamei, am lipit hârtie verde - e un plic origami, primit de la Rux, pe care l-am desfăcut cu gândul să văd cum se face - n-am mai reușit să-l refac! 

Lungimea tabloului e de 20 cm, lățimea la mijloc de 11 cm.

2025-03-21

Un oval mov ca un pad. TC03-t1

Nu știu cum să numesc ovalul mov cu rondele din polistiren vernil așa că l-am numit pad, de la mouse pad, bucata aceea din silicon, plastic sau ce-o, fi folosită sub mouse (de computer).

Oval din carton îmbrăcat în hârtie creponată mov, cu rondele din polistiren vernil

Altfel, Pad e un fluviu in nordul Italiei, dar și poliță de asigurare: PAD - Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, obligatorie pentru toți proprietarii de bunuri imobiliare.

L-am lucrat tot pentru tema unu - 2D - din luna martie, in jocul anual Transformări creative, luna in care sunt folosite materiale poroase: polistiren, carton buretat, foam etc. Pentru aceeași temă am lucrat o felicitare cu fluture, dar tare nu-mi place așa că am mai făcut o încercare cu acest oval - sunt net mai mulțumită pentru că l-am făcut special pentru un coșuleț in care țin niște bomboane care-mi plac tare mult și pe care le cumpăr des: ciocolată cu jeleu. De fapt, nu prea știu ceva făcut din ciocolată care să nu-mi placă foarte mult. Ba da, știu! Ciocolata așa-zisă neagră (sau amăruie) - aia nu-i ciocolată!

Coșuleț împletit, cu bomboane, pe un oval mov cu rondele vernil

De ce nu mi-a venit ideea ovalului de prima dată? Poate pentru că era gol coșulețul. Aiurea! Pentru că așa mi se întâmplă: o idee bună îmi vine când faptul e consumat.

Materiale necesare pentru oval mov

Carton, hârtie colorată creponată, polistiren, inimioară autoadeziva cu sclipici roz, adeziv, bronz auriu.

Unelte necesare: foarfecă, un compas, capace de diferite mărimi, pensulă.

Cum am lucrat ovalul mov

După un tipar făcut cu altă ocazie am decupat un oval dintr-o coperta de dosar cu șină. Ovalul decupat l-am uns cu adeziv și l-am lipit de hârtia creponată, invelindu-l, practic, pentru a fi sigură că e uniform întinsă hârtia.

Materiale pentru pad: hârtie mov creponată, carton alb, polistiren vernil din cofraj pentru oua

Am decupat la distanță de circa 0,5 cm de marginea ovalului din carton și am franjurat această diferență.

Rondelele vernil din polistiren sunt decupate din cofrajul de la ouă.

Am conturat primele rondele folosind compasul pentru trasarea cercurilor - greșit! Au rămas cu câte o găurică in centru. Pentru a avea cercuri pe polistiren, dar nu și găurele, am folosit mai apoi capace de dimensiuni diferite, de la marker, carioci, pixuri.

Intenția a fost să formez o spirală cu rondele, dar am lipit greșit bulina trei așa că spirala s-a dus cum a vrut ea - bine și-așa rău! Ce atâta Fibonacci?!

In centru am lipit inimioara cu sclipici; și in centru și pe marginea ovalului am dat cu bronz auriu, folosind o pensulă.

2025-03-10

Felicitare cu fluture.TC03-t1

Primăvara se instalează, dar, încă, nu am văzut fluturași... Sigur, nu pentru că nu am văzut fluturi am lucrat o felicitare cu fluture pentru tema 1 din jocul Transformări creative 2025, martie, luna in care se lucrează cu materiale poroase: polistiren, carton buretat, foaie buretata etc.. Am făcut aceasta felicitare pentru că din greșeală.

Fluture din șervețel verde, polistiren și bronz auriu lipit pe carton albastru

Materiale folosite pentru felicitarea cu fluture

Carton, șervețel, polistiren din cofraj oua, hârtie colorată, bronz auriu, lipici.

Am folosit o foarfeca normala și una cu zimți, pix cu gel și carioca roșie.

Cum am lucrat felicitarea cu fluture

Sună așa de pompos cum am lucrat încât și mie îmi vine să râd! De parcă aș fi făcut cine știe ce felicitare sofisticată! Oricum, nu mă gândisem la ce a ieșit! Hm. Nici nu prea știam ce vreau să fie! Mă gândisem la o felicitare, dar una cu un ou decorat, 'că tot se apropie Paștele, dar am tăiat greșit șervețelul verde - voiam un oval, dar pentru că șervețelul l-am îndoit in doua, să decupez un oval ca al oului mi-a ieșit un fluture cam ciudat.

După ce am îndreptat cât am putut cartonul albastru de bază (are înălțime 12 cm și lățime 10 cm) am lipit șervețelul. Perfect! Se vedea lipiciul (și după uscare) prin șervețel. Dă-i cu bronz auriu! S-a mascat lipitura, de bine, de rău.

Corpul fluturelui, capul antenele și ornamentele de pe aripi sunt decupate din cofraj. Până să-mi vină ideea aplicațiilor din polistiren am făcut picatele cu o carioca roșie (și se văd maronii, la vârful superior al aripilor).

Prea săracă felicitarea tip carte poștală! Și-am mers mai departe cu greșelile! Am conturat fluturele cu un pix movuliu (cu gel), am făcut zimți lateralelor cartonului albastru și am făcut un chenar cu bronz auriu, dar până să fac chenarul am lipit la dreapta o fâșie de hârtie vernil, ondulata, rămasă d la altceva.

De-aș fi tăiat mai subțire trupul fluturelui poate că ar fi arătat cumva. Daca, daca, daca... Acum, asta e! Sper să reușesc ceva mai drăguț, că felicitarea aceasta nu-mi place deloc! O înscriu, totuși, în tabelul jocului, pentru că... am făcut-o.

Actualizat in 24 martie

Am vrut să modific fluturele din prima imagine dar pentru că nu am reușit cum îmi imaginam a ajuns să fie mai mult tablou decât felicitare:

Tablou fluture sectele verde pe carton roșu cu picatele aurii

Forma de fluture e decupata pe foaie de calc. Am desprins șervețelul cât să aibă aripile formă și am colorat... Nu arăta bine, așa că am lipit staniol auriu peste vopsea - ceva mai bine, dar... pe verso se vedea o pată de la culoarea folosită! Am schimbat radical!

Tipar fluture din foaie de calc

Cu ajutorul tiparului din foaie de calc am decupat fluturele cu cartonul albastru cu tot apoi l-am lipit pe un rest de carton roșu și am făcut picatele cu bronz auriu.

2025-03-09

Mărțișor fluture fetru.TC02-t2

Fluturele mărțișor din fetru de mai jos e lucrat la începutul lunii martie și poza lui a mai apărut într-o postare.

Acum are o postare numai pentru el deoarece l-am înfrumusețat un pic, urmând ideile oferite de fiordaliso in comentarii - ii mulțumesc.

I-am cusut paiete - două verzi și două roz (nu prea se disting culorile in poza) și mărgeluțe de nisip: patru roșii (pe paiete) două albe și trei maro (pentru cap), șapte mărgeluțe cilindrice din sticlă pentru corp. Încă nu știu ce material să lipesc pe dos, să nu se vadă cusăturile.

Majoritatea mărgeluțelutelor pe care le folosesc in diverse ocazii sunt recuperate de pe la brățări, șiraguri de mărgele, descusute de pe haine etc.

Fluture din fetru roz, cu mărgeluțe și paiete, pe carton verde inchis

Nu este o temă pentru luna in curs, dar regulamentul jocului Transformări creative permite înscrierea unor lucrări într-un tabel suplimentar: când nu am reușit să lucrăm la timp sau când, mai apoi, am lucrat ceva care să se potrivească unor teme din lunile anterioare.

Mărțișorul fluture se potrivește temei doi din luna februarie, când materialele propuse au fost textilele: resturi material, materiale recuperate de la altceva, fetru etc.

Pentru înscrierea postării în tabelul suplimentar:

e necesar (in postare) link-ul general al jocului, începutul, altfel spus:

Chiar dacă nu-i minunat 😊 arată mult mai vesel fluturașul, mai sclipicios.

2025-03-08

De 8 Martie, Ziua Internationala a Femeilor.TC03-t3

Fază: in 8 martie este și ziua unei prietene... Anul trecut, cu gândul la Ziua Femeii, am uitat de ziua ei - da, să-mi fie rușine (cinci minute). Anul acesta, cu gândul la ziua prietenei, am uitat de Ziua Femeii și, implicit, am uitat că tema trei la Transformări creative, martie, este despre o sărbătoare din luna in curs - în speță, Ziua Internațională a Femeii (8 martie) sau Ziua Apei (22 martie).

Era spre ora 22, ieri, când mi-am amintit și m-am grăbit să lucrez ceva folosind materialul lunii: polistiren (pe larg: materiale poroase: carton buretat, foam etc.).

O inimă aurie de 8 Martie

Tablou din carton auriu sub forma de inima, cu litere și cifre din polistiren, și inimioare cu sclipici

Din capacul unei cutii de bomboane am decupat o formă de inimă pe care am lipit două rotunduri din polistiren verde (de la un cofraj pentru ouă); literele pentru a scrie martie sunt decupate din același cofraj. Am adăugat și trei inimioare autocolante cu sclipici (primite de la gazda jocului). In realitate e mai luminoasă inima, mai sclipicioasă.

Pe verso am lipit hârtie bleu și am atașat o agățătoare, să fie un mic tablou (lățimea inimii = 12,5 cm).

Tablou inima aurie pe verso cu hârtie bleu

Recunosc că am lucrat in grabă, dar îmi place cum a ieșit. Aș fi vrut o felicitare, dar... era prea scurt timpul și prea săracă imaginația mea. 

💗 La multi ani de 8 Martie! 💗

2025-03-07

Sase martisoare am lucrat

Știu că mărțișoarele se oferă în data de 1 martie, de Mărțișor, și - clar! - se lucrează până la această dată, dar le-am lucrat începând cu unu martie - am vrut sa ofer, totuși, mărțișoare lucrate de mine, dar mai bine nu... Le lipsește ceva mărțișoarelor pe care le lucrez in ultimul timp; n-au... eleganță, nu sunt nici simpatice, nu au scânteie deși le lucrez cu drag, cu atenție, cu interes de a le reuși frumoase. Nț! Nu-mi reușesc.

Postez aici ceea ce am lucrat, poate îmi zice cineva unde greșesc. Sigur, poate nu am mână pentru mărțișoare și atunci totul e cam in zadar.

Pălărie din dop, sfoară și carton

Acest mărțișor îmi place, doar că mi se pare că atârnă cam greu ca mărțișor sau broșă - nu am ac de broșă așa că e, deocamdată, doar mic obiect de decor.

Mărțișor pălărie, din dop plastic, carton și sfoara

Un dop din plastic, o rondea de carton, sfoară și ceva decorațiuni sunt necesare.

Sfoara, dop din plastic, rondea carton, flori uscate pentru mărțișor palarie

Ideea am preluat-o de pe yt, un video shorts - nu știu cum să pun link pentru aceste super-scurte filmulețe așa că las o altă adresă (principiul de lucru e cam același - de unde m-am inspirat nu a fost tăiată bulina de carton:
https://m.youtube.com/watch?v=Gq6LMfsAs4M&pp=ygUaTWFydGlzb3IgcGFsYXJpZSBjdSBzZm9hcmE%3D

Mărțișor floare din fetru roșu

Mărțișor floare din fetru roșu cu mărgele verzi la mijloc

Ar trebui să fie floare, dar nu prea pare... Din fetru roșu am tăiat trei rondele - cea mai are are diametrul 4 cm, le-am suprapus și am cusut la mijloc trei mărgele verde închis. Am atașat un inel și firul de mărțișor.

Modelul e tot de pe yt shorts, dar nu am găsit un video pentru un model asemănător.

Mărțișor floare din fetru mov și roz

Mărțișor din fetru, floare roz cu mov, frunză vern

Acesta e lucrat pe principiul celui roșu, dar am decupat in formă de floare fetrul roz și pe cel mov, adăugând o frunză vernil, tot din resturi de fetru. La mijloc am cusut o paieta verde și o mărgică translucida.

Mărțișor trifoi cu patru foi

Trifoiul vernil e decupat din foaie de spumă vernil (e mult mai pal verdele, în realitate) - am folosit ca tipar un carton de la mărțișorul cu patru foi lipit in centru. E un mărțișor destul de frumușel, în realitate, doar că e cam mare. 

Mărțișor trifoi decupat din foaie de spumă vernil, cu trifoi atașat și colorat cu pixuri cu gel

Pentru că mi s-a părut cam sărăcuț am conturat marginile trifoiului cu pixuri cu gel și în zona codiței e un pomișor înflorit.

Mărțișor fluture roz

Mărțișor din fetru roz

Fluturele roz e din fetru; e colorat cu pixuri cu gel.

Mărțișor rotund cu perle false

E un nasture alb la care am atașat perle false și câte o inimioară argintie pe ambele părți, să maschez centrul.

Mărțișor rotund, din nasture alb de care sunt cusute perle false

Modelul e de pe yt:
https://m.youtube.com/watch?v=Ak83mDvbNvM&pp=ygUTTWFydGlzb2FyZSBoYW5kbWFkZQ%3D%3D

și nu pare a fi mărțișor, dar pentru că eram la capitolul mărțișoare... i-am atașat un inel și un fir alb-roșu. Indicațiile sunt destul de clare până la un punct - îmi arată că primele cinci fire trec prin aceeași gaură a nasturelui, dar apoi nu mai e foarte clar. 

Acum, când le văd aici, parca nu-mi mai par la fel de urâțele, dar strălucire (interioară 😊) tot n-au.

Transformări creative:

Felicitare de Paste cu puisor. TC04-t1