2024-09-15

Gnom de toamna. TC3-septembrie

Gnomii sunt creaturi mitice caracterizate prin statura lor mică (de numai câțiva centimetri) și viața subterană - ei merg pe sub pământ așa cum oamenii merg pe el.

Gnom de toamna din bec vopsit portocaliu, cu tichie verde ornamentată cu flori

Gnomul de toamnă pe care l-am meșterit pentru tema trei din septembrie, în cadrul jocului Transformări creative nu cred că se poate mișca pe sub pământ, dar nu pot fi sigură. Cu gnomii nu se știe niciodată. 
Atunci când modelezi un gnom, gândindu-te la ce reprezintă în folclor, te poți alege cu un gnom cu puteri reale (în legende totul e posibil, și multe legende - se spune - au un sâmbure de adevăr, de realitate). Așa stând lucrurile, mă pot aștepta la minuni de la mititelul acesta pe care l-am plămădit folosind următoarele: un bec clasic (ars), vopsea acrilica portocalie, melană (pentru a umple tichia, nasul, mâinile și pentru barbă), material verde de la un fost tricou (pentru mâini), ață verde cu firișoare argintii (pentru prinderea mâinilor pe filet și pentru o mai buna aderare a adezivului), mătase verde dintr-o fostă cămașă, pentru tichie, fetru verde pentru a întări borul tichiei.
Nasul e făcut dintr-un rotund mic - material sintetic - în care am introdus melană. Gnomul își păstrează poziția verticală pe o garnitură de cauciuc.

In viziunea lui Paracelsus, gnomii sunt cele mai importante creaturi care întruchipează caracteristicile elementului Pământ (din elementele clasice: Pământ, Foc, Apă, Aer).

Conexiunea lor cu natura și pământul îi face aliați puternici pentru cei care caută o legătură profundă cu lumea naturală. Sunt simboluri ale pământului și naturii, reprezentând armonia și echilibrul din lumea naturală; amintesc oamenilor de importanța cultivării unei relații bune cu pământul și de importanța respectării resurselor acestuia. In calitate de gardieni ai pământului dețin o profundă înțelepciune pe care oamenii o pot folosi. Gnomii ajută plantele să crească, veghind la dezvoltarea armonioasă a acestora, dar se spune că își păzesc și comorile. 

Având o legătură profundă cu energia pământului gnomii simt prezența comorilor ascunse, dar nu doar atât - având cunoștințe extinse despre minerale și metale prețioase adesea îi ghidau pe mineri spre zăcăminte valoroase.

Gnomul din povestea mea se arată purtând cu el ofranda de bună-înțelegere: un bostan-dovleac, un ciorchine de struguri, trei mere. Zic de ofrandă pentru că gnomii mai sunt cunoscuți și pentru firea lor răutăcioasă (le place sa joace feste). Unele legende sugerează că au capacitatea de a-și schimba forma, ceea ce-i face figuri evazive și misterioase.

Fructele purtate de gnom: bostan, struguri, mere confecționate din pasta de modelat și vopsite cu oja

Pentru accesoriile gnomului am folosit fetru galben și portocaliu + carioci, pentru floricelele de pe tichie. Pentru fructele-ofrandă am utilizat pasta de modelat: dovleacul, merele (care nu par mere) și boabele de struguri. Am vopsit cu ojă fiecare fruct. Cârcelul dovleacului e liță, frunza e din fetru și codița din piele bej. Frunzele merelor sunt din fetru.

Ciorchine de strugure cu boabe din pasta de modelat lipite pe romb și vopsite cu oja mov

Boabele de struguri sunt lipite pe un romb portocaliu căruia i-am tăiat un vârf; frunza e din hârtie pe care am colorat-o cu creioane. (bățul de chibrit e pentru aproximarea dimensiunii)

Gnomii nu sunt numai protectori ai lumii naturale, ci și ai gospodăriilor umane. Intră noaptea în case, pe ascuns, să ajute la treburi și să aducă noroc. Își folosesc abilitățile magice pentru a asigura bunăstarea gospodăriei și, fiind meșteri pricepuți, repară obiectele sparte din casă (poate vor trece și pe aici, măcar să lipească micuțele bibelouri pe care le-am spart într-o zi de Sânziene).

Se spune că gnomii se transformă in piatră in lumina soarelui; unele surse afirmă că se transformă in broaște, nu in piatră, sub razele soarelui. Oricum o fi, gnomii sunt creaturi bune, care ajuta plantele sa se dezvolte.

La mijlocul anilor 1800, Phillip Giebel a făcut, din teracotă, primul gnom de grădină și, curând, acest ornament a devenit foarte popular in Germania.

2024-09-14

Școala pădurii. PV-Salvam papusi

Pădurea este o lume aparte, o lume în care totul este interdependent și mutual dependent. Pădurea este și o lume întunecată și magică, plină de aventuri minunate, dar și de provocări teribile. În pădure nimeni nu este singur.
O călătorie în pădure este o călătorie spre înțelegere.

Clara, mesagera Provocări verzi 2024, s-a pregătit pentru școala pădurii cum s-a priceput. 


Din mâneca unei cămăși și-a confecționat un costum kaki: jachetă, bluză și pantaloni - pantalonii sunt cam scurți pentru că a stat cu picioarele in apă când a măsurat.

A vrut să-și confecționeze o șapcă sau o bereta, dar a reușit ceea ce se vede-n poză. A croit chipiul și brâul din materialul unei genti dezafectate. Botinele sunt vârfurile unei mănuși pentru șoferi.

Și-a luat cu ea un atlas cu animale, ceva pești și o reptila și-a pornit către cea mai apropiată pădure, un mestecăniș.


Abia s-a apropiat și-a întâlnit o Vulpiță foarte curioasă privind atlasul ei. 


Cu multă bucurie, Clara i l-a oferit să-l răsfoiască.
- Cum de ai ieșit din pădure? o întreabă Clara pe Vulpiță.
- Caut mâncare. Mai nimic nu e în pădure, în ultimul timp. Nici vulpițe, lupi sau veverițe nu prea mai sunt. Care mai de care, și-a luat lumea-cap - dacă a scăpat de vânători. N-ai aflat ce-a pățit ursul brun? E ținta vânătorilor. Flămând fiind își caută hrana prea aproape de oameni; ca și cum i s-ar fi șters din ADN că omul e cel mai puternic prădător. Dar, nu! Ursul știe! Știu și eu și știu și lupii, dar ne apropiem, pentru a supraviețui - dacă avem vreo șansă...

Va urma... poate... 😊

2024-09-12

Canar pe oglinda. TC4 și RiO

Canarul Tweety e unul dintre personajele favorite. Îmi place de numa' și cum vorbește personajul. Cu ceva ani în urmă, una dintre prietene mi-a dăruit o "cană Tweety" - e adorabilă. Cană e impropriu spus pentru că ar încăpea in ea doi canari - înghesuiți, dar ar încăpea. 

Între altele, am o oglindă pe care e pictat acest canar și mi-am zis că aș putea să pictez și eu. Ha-ha! Ocazia a fost numai bună pentru că în septembrie, în jocul Transformări creative e cu sticlă - oglinda e tot sticlă așa că e permisă (sunt permise inclusiv ceramica și porțelanul). Tema patru, în fiecare lună, e Fii creativ! Fiecare face ceea ce vrea (și poate). 😊

Canarul Tweety pictat pe oglindă mica, dreptunghiulara

L-am pictat pe Tweety, copiind cu foaie de calc un desen de pe cutia in care era cana (am păstrat imaginile cu Tweety, pentru a avea un model la îndemână, când am nevoie). Cu indigo am transferat desenul pe oglindă și am pictat. 

Cana Tweety și oglinda pictata cu imaginea canarului personaj desene animate

Mă gândeam: cât de greu o fi să pictezi pe oglindă? Și-am aflat! Pentru mine nu a fost deloc simplu. Probabil că există o tehnică anume, dar am pictat după ureche
Tweety pictat pe oglinda

Când am fotografiat, încercând să obțin reflexii pentru jocul Reflexii in oglindă, inițiat cândva de SoriN și găzduit azi de Carmen pe blogul Intre vis și realitate, mi-am zis uau! ce nașpa am reușit! Am lăsat imaginea, ca exemplificare, și apoi am retușat, pentru a obține ceva mai frumos (prin comparație, ce e in prima foto e net mai reușit decât ce e in a treia)

Oglindă de poșetă in care se reflectă plante din balcon și un pom din strada

Am pictat pe jumătatea unei truse cu oglindă - dacă tot a rămas o parte neutilizată... Înălțimea oglinzii e de 8 cm, lățimea de 5 cm.

2024-09-11

Borcanul auriu. TC2-septembrie

Toamna, se poate spune, a început să-și întindă mantia. Jocul Transformari creative avansează cu anotimpul. Eu... avansez săptămânal - îmi place să cred - cu temele fiecărei luni calendaristice. E a doua săptămână din luna cu sticlă (sticla, adică, e materialul lunii in cadrul jocului. 

Tema a doua este La indigo! E vorba despre reproducerea - mai mult sau mai puțin fidel - a unui borcan cu lumânare. Modelul este pe blogul Explorator prin viață, unde MNiko găzduiește jocul. 

Ceea ce am făcut se vede in poza de mai jos. Privit de la distanță borcanul arată mult mai bine decât in poză. 😃

Borcan rotund vopsit cu auriu, model frunza, cu lumânare galbui

Prima încercare, însă, a fost cu un borcan înalt de 12,5 cm. Am lipit pe el o frunză, apoi l-am vopsit cu albastru, acrilic - după uscare culoarea s-a întunecat; a fost primul lucru care m-a indispus, dar mi-am zis că... asta e. Când să desprind frunza, lipită cu lipici pentru puzzle (primit de la gazda jocului, anul trecut), hop! S-a lipit extra bine! Și folosisem acest lipici cu gândul că frunza se va dezlipi ușor. Nu. 

Borcan lunguieț vopsit cu albastru și model frunza

M-am supărat, pentru că arăta cam zdrențăros conturul frunzei pe sticlă, și-am zis c-o iau de la capăt. Cucu! Vopseaua se curăță greu - poate ar fi fost simplu cu diluant, dar aveam doar acetona pentru curățat lacul de pe unghii și era insuficienta. Deși am curățat parte din vopsea, am zis să-i fac, totuși, poză.

Am abandonat borcanul înalt și am căutat unul rotunjor. Mi-am zis că, (aproape) sferic, vopsit cu auriu, se potrivește și toamna, și iarna. S-a vopsit ușor și lacul bronz-auriu s-a uscat repede. Cu ojă portocalie am trasat dungi, imaginându-mi că reprezint un dovleac. Nu seamănă a dovleac, ci a glob auriu cu dungi portocalii. 

Etape vopsire borcan cu bronz auriu și dungi cu ojă portocalie

Modelul de frunza l-am desenat și am lipit tot cu lipici pentru puzzle - uitând faza cu dezlipitul! - dar s-a dezlipit excelent! E întreaga și lucioasă pe partea unde a fost lipiciul - ca și cum ar fi plastifiată.

Frunza din hârtie, conturata cu auriu și plastifiată pe o parte

La gâtul borcanului am legat câteva fire obținute din foi de la porumb. Sor'mea a feliat niste foi în fâșii de 2-3 cm lățime și le-a pus la uscat in ideea de a le folosi la ceva decorațiuni - spre surprinderea ei, după uscare arată ca iarba uscată. S-au potrivit la fix pentru tema mea. Firele astfel obținute sunt destul de rigide și nu pot fi rupte trăgând de ele sau îndoindu-ule - extra-rezistente la tracțiune.

Borcan auriu, lumânare, fire din foi de porumb uscate, pietricele din granit

Pe fundul borcanului am pus un pumn de pietricele din granit (rămase de când s-a lucrat la ceva mozaic) - lumânarea e destul de bine fixată între ele. 

Dar până să găsesc lumânare!! Am vrut să cumpăr - și nu s-ar fi numit refolosire - dar prin magazinele din apropiere erau doar din cele pentru tort și rotundurile acelea în cutiuțe din aluminiu - de-astea aveam și în casă, dar nu mi se par potrivite. Și mi-am amintit că într-un sfeșnic din cristal (mutat de colo-colo an de an) era înfiptă o lumânare neatinsă vreodată de foc - am găsit repede sfeșnicul, dar nu și lumânarea. După vreo două zile am găsit și lumânarea - un raft mai jos în bufetul unde era sfeșnicul, căzută printre platouri. Și-am tăiat cinci cm din această lumânare gălbuie - i-am tăiat vârful, să fie aspectuoasă, în borcan. Și gata.

2024-09-06

Mini caseta scoica, suvenir. PV

Toamna a început să își întindă mantia, vacanța e spre final și jocul Provocări verzi, Salvam păpuși, a ajuns la tema cu numărul 14: Amintiri din vacanță - suvenir.

mini caseta din scoica, decorata cu panglică galbenă, inima roșie și auriu

Clara, mesagera Provocări verzi 2024, care prin mai-iunie își ajuta una dintre prietene - Mara - să se pregătească de vacanță, a fost, în final pe litoral (împreună cu Mara, desigur). 

Păpușă bruneta îmbrăcată în rochie mov tricotata, având o mini caseta din scoica
Nu le-am întrebat pe țărmul cărei mări au fost - important e că s-au distrat (e ceea ce mi-au spus, generic, pentru că... ce se întâmplă pe litoral rămâne pe litoral - parafrazând o expresie americănească).

Ce suvenir are Mara nu știu, dar Clara și-a cumpărat o casetă scoică. Abia ieri seară s-a gândit să mi-o arate. A îmbrăcat o rochie mai groasă pentru că serile și diminețile sunt răcoroase de vreo săptămână. Peste zi e cald că vara și nici nu știi cum să te îmbraci când pleci de acasă dimineață și revii seara. 

Clara se gândea să-și țină bijuteriile in această casetă, dar a promis că de termin căsuța păpușilor mi-o face cadou de casă nouă.

mini caseta din scoica și un lanț auriu; mini caseta din scoica așezată deschisa
E o casetă simplă, formată dintr-o scoică - de fapt, sunt carapace de la scoici diferite, unite intre ele cu o bucată de panglică galbenă. Pe marginile panglicii și pe marginile carapacelor e dat cu auriu. Pe capac e lipită o mică inimă care, in realitate, e sclipicioasă (e de la un fost cercel inima - fie vorba între noi - iar panglica e din funda unui buchet de flori).

2024-09-05

Felicitare cu Reflexii in oglinda

Cu jocurile online (între bloggeri) la care m-am alăturat am sentimentul că totul este o joacă. Poate că așa și este: o joacă serioasă, dar joacă. Unii afirmă că viața e un joc de cărți sau o loterie. Înclin spre jocul de cărți, în care există și posibilitatea de-a alege conștient în anumite situații. Că alegerea s-ar putea dovedi una nu excelentă pe termen lung e altă poveste. 

Pfui! M-a prins filosofia de neuron tocmai când vreau să scriu despre prima temă din septembrie a jocului Transformări creative

Prima temă, așadar, este felicitare. Materialul lunii, sticla: pahar, borcan, oglindă, bec etc. dar sunt admise ceramica și porțelanul (bibelouri, de exemplu).

Felicitare portocalie închisă cu funda din panglica vișinie lucioasa

Felicitarea mea e carton portocaliu pliat in trei, ca și cum ar fi o ușă dublă (sau o fereastră) închisă cu panglică lucioasă, vișinie (rămasă de la un cadou).

In interior e lipit un dreptunghi din carton roz in centrul căruia am decupat un cerc de diametrul oglinzii rămasă de la o pudrieră - oglinjoara zăcea, de mulți ani, într-un sertar. Am lipit cartonul roz, oglinda mai apoi și în jurul ei am pus silicon verde cu sclipici, să nu se accidenteze destinatarii. Am picurat bronz auriu din loc in loc și-am lipit o floricică și un fluturaș- le-am decupat de pe ambalajul unor abțibilduri cu flori și fluturi.

E o felicitare numai bună de dat din mână in mână - îmi imaginez eu - pentru că textul scris in arcul de cerc verde este generalist. Oglindă, oglinjoară, cine-i cel mai simpatic om din țară? Cine deschide felicitarea află.

Felicitare portocalie cu oglinda

Pentru că e joi - hm. am așteptat ziua special pentru a prezenta felicitarea - și Carmen a redeschis pe blogul ei, Intre vis și realitate, jocul Reflexii in oglinda inițiat cândva de SoriN, combin cele două jocuri aici.