2024-07-03

Un pantof barbatesc pe masa. TC4-01

In luna ianuarie, când sa mă dau rotunda că sunt creativa, poc! laptopul zice (în stilul lui) să-i dau pace! Și m-am ales c-o lungă ședere pe tușă. In 18 ianuarie (pe acolo, circa) priveam luuung, cu ochi triști, imagini înțepenite pe ecran. Ziceam c-o rezolv repede. Ahaaa! Atâta am ales până am cules... o tableta (un fel de telefon mare) Na, belea! Mi-a trebuit vreo luna să învăț să lucrez cu ea. Și, uite-asa, am fost restantă la jocuri câteva luni. Aceasta e o postare pentru luna ianuarie, tema 4 - Fii creativ! - in jocul Transformări creative 2024. Materialul primei luni din an: hârtie de împachetat. 

Am confecționat un pantof suport pentru șervețele. Mi s-a părut amuzantă ideea, li s-a părut și altora.

Văzut dintr-o parte:

Suport pentru șervețele, din carton lăcuit, sub forma de pantof

Văzut din cealaltă parte:

Pantof pe masa - suport pentru servetele

Nuuuu, nu e mai puțin igienic decât oricare alt suport pentru șervețele. După ce am decupat forma de pantof și toate celelalte părți de care am avut nevoie - inclusiv cartonul pe care am lipit hârtia - am dichisit hârtia pe unde se stricase, am șters cu vata umezita in spirt, apoi le-am calcat, rand pe rand (cu fierul de calcat!) 😊 între două bucăți de pânză.

Etape confecționare suport din carton, pentru șervețele, sub forma de pantof barbatesc

Toate aceste forme decupate de pe punga (era și o gheată pentru femei, dar deloc potrivită pentru ce voiam) le-am conturat pe carton și mai apoi le-am lipit. Am făcut talpa mai mult dreptunghiulara decât cum arată o talpa pentru că a fost mai ușor la lipit părțile între ele.

Pe toate margini!e pantofului suport pentru șervețele am pus silicon auriu cu sclipici, sa mascheze marginile inestetice. Ansamblul l-am lăcuit mai apoi cu lac transparent - suportul poate fi spălat, dar nu lăsat ud = șters imediat.

Pozele din colaj sunt făcute inițial cu telefonul, în ianuarie, și pozate pozele din telefon zilele trecute. Primele două poze sunt recente, făcute cu tableta.

Am lucrat și o pungă decorata cu bufnita, dar adaug in tabelul suplimentar și pantoful de așezat pe masa. E făcut din punga de hârtie în care au fost împachetate niste cizme. Hm. Dacă e punga... nu prea e hârtie de împachetat, dar se împachetează (se ambalează) lucruri și în pungi. Acum... îmi găseam argumente pentru folosirea pungilor de ambalat confecționate din hârtie.

2024-07-02

Felicitare cu flori din polistiren. TC1-07

Își intră în drepturi luna lui Cuptor, luna iulie adică. Felicitarea cu flori din polistiren este cea pe care am realizat-o pentru tema unu din jocul la care am multe restante: Transformări creative 2024. Materialul de lucru în această luna iulie: polistiren. 

Felicitare cu trei flori albe din polistiren sidefat

E o felicitare tip carte poștală, din carton portocaliu - nuanța de portocaliu cea mai apropiata realității acestei felicitări este cea din colaj, în tăviță din polistiren vernil folosita pentru tulpinile și frunzele celor trei flori confecționate din rămășițele unui cofraj de oua din care am tăiat anul trecut pentru același joc.

Etape realizare felicitare din carton portocaliu și flori albe din polistiren sidefat

Am lipit polistirenul cu prenadez și, pe ici, colo, frunzele par... consumate de vreo vietate sau... afectate de capriciile naturii. Inițial am vrut sa fac o alta, folosind alt adeziv, dar m-am răzgândit; așa cum sunt frunzele, mai ales, arată că florile nu sunt tratate chimic. 😊 Oh, da! Felicitările ar trebui sa fie perfecte! Probabil cele realizate într-o tipografie, nu cele făcute de mână. Ce sa zic și eu, acuma? De fapt, chiar cred că micile imperfecțiuni in lucrurile realizate manual, care nu sunt lucrate in serie, au un farmec aparte. Oricum, mie-mi plac - nu degeaba, până în 1990, dădeam o căruță de bani pentru a cumpăra de la "Fondul plastic" - așa se numea magazinul unde își vindeau lucrarile artiștii plastici. Prin 1985 începusem să-mi fac singura una, alta, dar nu aveam material chiar pentru orice și nici nu mă pricepeam la orice.
Cândva în anii 1990 a fost desființat acest magazin - nu am idee daca, în timp, s-a mai deschis vreunul, dar daca nu, cred că ar fi o idee buna. Doar cred, pentru că având în vedere preturile nu prea sunt sigură că, lunar, încasările ar acoperi cheltuielile obligatorii: utilități, chirie, salarii etc..

Petalele sidefate ale florilor au și o "atingere" de bronz auriu; la fel și marginile felicitării. Sunt albe și sidefate in realitate - de petale zic - dar atâta pot eu, atâta poate aparatul.

Mă bucur că nu sunt restantă! Dar... sa nu zic de doua ori!

Cărți mici in raft mic. TC4-03,04

De data aceasta nu mai pot spune că sunt restantă, chiar daca sunt restantă, și mai aduc în tabelul suplimentar al jocului Transformări creative 2024 câteva obiecte. Daca tot sunt făcute... Drăguț ar fi fost sa le fi putut prezenta la timpul lor.

In fiecare luna sunt trei teme impuse și una la alegere, a patra: Fii creativ. 

Pentru luna martie materialele sunt: ziare, cărți, reviste - modificate, transformate etc. Anul trecut, în cadrul jocului de atunci, am făcut caseta dintr-o carte și am păstrat paginile scoase. Din acele pagini am meșterit trei cărți mici - la tema 4 din martie - pentru ce va fi cândva (cine știe când, dar am inceput!) o casa de păpuși. 

Trei cărți în miniatură, cu coperte bleu, roșu, portocaliu

Bineînțeles că am început cu cărți și mobilier - n-as mai fi eu dacă n-aș pune căruța înaintea cailor. Oricum, bine și așa rău, având în vedere că am obiceiul sa lucrez după dispoziția de moment.

Pagini tăiate din carte transformate în trei cărți miniatura

Cărticelele sunt înalte de 3 cm, groase de cca 0,5 cm și late de vreo 2 cm. Pot fi răsfoite/citite, dar - evident! - textul nu are sens.

In luna aprilie, materialele impuse au fost: ambalaje, cutii, carton. Ideea acestui raft mi-a venit de curând, văzând cărticelele.

Raft negru din carton pentru casa de papsi

L-am confecționat dintr-un pachet de "grisine care scot fum". Capacul pachetului e raftul de sus, unde am așezat doua vase din porțelan dintr-un set.

Rafturi din carton negru cu cărți, vase, jucărie in miniatura

Ce țeapă am luat cu acest set de ceai! L-am comandat prin posta, la începutul anilor 1990. Apăruse moda cu acele cataloage pe care le găseai în cutia poștală. Și, răsfoind unul, mi-am oprit atenția pe setul in cauza. Nu erau scrise dimensiunile, dar poza era mare, obiectele păreau a fi numai bune pentru ceai (aveam de gând să-l folosesc pentru cafea - la noi nu prea se bea ceai). Prețul a fost mare - nu mai știu decât că a fost mare, nu și cât de mare! Până să-l comand am ezitat, spunandu-mi că la prețul acela as putea cumpăra unul cu șase cesti, nu cu doua. Nepragmatismul meu a învins, am completat talonul și l-am trimis. Pachetul a sosit destul de repede - de fapt, era un pachețel. "Sigur s-a încurcat comanda", mi-am zis, pentru că o mai pățisem (cel mai des in cazul cărților). Când am desfăcut cutiuță și-am văzut miniaturile mi-au ieșit ochii că la melc! Am înghițit gălușca! N-aș fi inghitit-o, dar revenind la revista am descoperit unde erau trecute dimensiunile: într-un dreptunghi galben, la margine de pagina, unde erau trecute și dimensiunile altor obiecte prezentate. Una peste alta, sunt drăgălașe - numai bune pentru o casa de păpuși.

Ursulețul este unul dintre mărțișoarele primite de la Rux, confecționat din sârma roz/mov pufoasa.

Casa de păpuși in proiect

Am tot amintit casa de păpuși. De la Rux am primit mai multe daruri, și premii, de la Provocări verzi. Între acestea, o carte cu diferite case de păpuși de construit, de mobilier și alte cele pentru păpuși. E o carte cu indicații și idei pentru o casa de păpuși cu cele necesare.

Carte cu indicații pentru construire casa de păpuși, mobilier și accesorii

Am ales "stilul" casei, dar va fi o combinație, în fapt, pentru că am ales ce mi s-a părut mai simplu. Am și pregătit o cutie, pentru casa și am început să configurez încăperile. 

Dintr-o cutie de carton casa de păpuși in constructie

Ce ușor părea de făcut! Doar părea! Voi avansa, dar încetișor. Între timp adun diverse cutii care vor deveni mobilier in viitoarea casa. Dintre acestea, una de creveți am "decupat-o" pentru a fi dulap. 

Din cutie de carton dulap pentru casa de papusi

N-am avansat nici cu dulapul, și-am făcu raftul de mai sus. Cu mobilierul - inclusiv pentru gradina - stau destul de bine pentru că unele sunt deja lucrate (tot cu ocazia jocurilor, cele mai multe) și unele se vor potrivi bine in noua casa.

2024-07-01

Felicitare Dragobete-Valentin. TC1-02

Restanță din luna februarie recuperata la început de iulie. Dacă-i cald nu înseamnă că nu există felicitări cu inimioare - inimioare peste tot nu sunt numai în lunile februarie și martie - in așa-zisa "luna a iubirii", respectiv "luna femeii", ca și cum iubirea și respectul ar fi interzise in restul anului. Mda. Altceva vreau de fapt: sa prezint felicitarea pe care am lucrat-o pentru tema unu din februarie, când materiile prime au fost firele, materialele textile - in jocul Transformări creative 2024.

Felicitare din carton al sub forma de inima, cu margini roz și roșu, decorata cu o inima, o frunza și două tulpini

In februarie am confecționat felicitarea și tot atunci am făcut pozele. Între timp, aparatul s-a defectat și în urma m-a lăsat. Acum vin in iulie cu Dragobete in cap și cu poze făcute la... poze (inițial pozele au fost făcute cu un telefon; ulterior am fotografiat fotografiile din telefon cu tableta). Maaaaama! Cât mai bat apa in piua! Bun. Felicitarea.

Simplu de făcut. O bucată de carton alb decupata sub forma de inima (după tipar - fara tipar ar fi putut arăta a... cine știe ce) și îndoită la mijloc. Pe marginea inimii de carton am lipit fâșii din carton roșu și roz (roșu la exterior) 

Pe coperta inimii îndoite (deh, și inimile se mai îndoaie) am lipit o inima din satin roșu (practic, satinul e lipit pe o inima care se deschide (inimile se mai și deschid) făcută din hârtie albă lipită (o parte) pe cartonul de baza al felicitării. Cu frunza am procedat la fel, doar materialul e altul: elastan. Tulpinile sunt din fetru vernil. Am presarat ici, colo, puțin sclipici. Cele două inimioare mici sunt stickere primite de la Mihaela, gazda și organizatoarea jocului.

Etapele confecționării felicitării in forma de inima

Hm. Inimile se îndoaie, se deschid, se închid... dar au frunze și tulpini?! Inima din felicitarea mea are. De ce? Efectiv, așa am "văzut" felicitarea in capul meu. Acum e prea târziu să fac altceva. Totuși, as minți sa zic că nu-mi place ce-am făcut deși... cam așa ceva, altfel spus.

In inima cu satin și/sau în frunza cu elastan se poate scrie un secret! 😁 Lipind ușor frunza și inima, scriind... orice pe felicitare, secretul poate fi ascuns la vedere. Hai, că va las! Deja sunt pe arătură! Înscriu postarea în tabelul suplimentar dedicat celor cu restante.