2024-06-24

Macul din panglica roșie. PV13

Macul e o planta perena care e ușor de cultivat, creste repede și nu e o planta pretențioasă. De lucrat din panglica nu mi s-au părut ușor de "crescut" - poate pentru că nu mă pricep. Macul confecționat de mine pentru jocul Provocari verzi 2024, tema 13 (săptămână 24-30 mai): maci, seamănă mai mult cu o garofița (excepție centrul).

Mac roșu confecționat din panglica

Exista vreo două sute de specii de mac și nu sunt doar maci roșii ci și cu flori violet, roz, albe - plus "speciile cultivate" de artizani amatori sau profesioniști. Altfel spus, ceea ce prezint aici este un mac din "specia Diana". Cum ar arata un al doilea mac din aceasta "specie" nu prea știu. Deși tema este "maci" am lucrat doar un mac.

Macul e cunoscut de vreo șapte mii de ani, fiind cultivat in Mesopotamia (o zona între Tibru și Eufrat pe care grecii au numit-o astfel, care cuprinde un pic din Irak, un pic din Siria, un pic din Iran și o porțiune din Turcia de nord). Macul meu e din Brașov și e "crescut" din panglica, pe o masă. Macul, se spune, ar fi fost descoperit de Marco Polo in Afganistan.

Egiptenii utilizau macul inca de acum 3000 de ani, pentru proprietățile sale terapeutice; romanii îl foloseau in descântece de dragoste; chinezii foloseau macul zilnic, în cantități mici (evident, nu macul ca atare - nu mancau planta!) 

Macul pe care l-am confecționat din panglica roșie ar putea fi folosit ca broșă sau pandantiv, doar că... frunza e din mătase verde, subțire, și se adună, fiind prea moale materialul.

Păpușă în haine de piele ținând un mac roșu din panglica facut

Până să-l transform în broșă sau pandantiv l-am oferit Clarei, care așteaptă, încă, noile provocări verzi.

Petale de mac făcute din panglica rosie

Petalele sunt din bucatele de panglica roșie în nuanțe foarte vag diferite (nu se observă in poze). 

Mac din panglica roșie, la mijloc cu plasa neagra, o mărgea galbenă și câteva mărgeluțe de nisip, tot galbene

Sunt opt petale lucrate separat, cusute între ele cate patru apoi cusute la mijloc, unde am acoperit cusătura cu un fel de plasă neagra - in centru am lipit o mărgea galbenă și în jurul acesteia sunt mărgele galbene de nisip. Materialul verde care se vede in poza nu e frunza ci acea porțiune de verde din care "pornește" tulpina (la frunza m-am gândit mai târziu și nu am mai făcut poza).

Macul are mai multe legende, dar amintesc numai una, a macului rosu. Se pune că în Sâmbătă Mare, la priveghiul Mântuitorului unde participau toate florile, macul a adormit și s-a trezit când celelalte flori intonau "Hristos a înviat!" Din alb cum era s-a făcut roșu de rusine.

Și postarea aceasta e o provocare pierduta deci, locul ei e în tabelul Ați pierdut o provocare, tabelul în care sunt înscrise temele neterminate la timpul lor.

Papusa cu haine din piele


Păpușă îmbrăcată în haine de piele
Îmi place să cred despre mine ca îmi doresc un mediu înconjurător curat, dar nu pot deveni habotnică. Adică, sa nu mai mâncăm carne pentru că animalele dăunează... pășunilor, pânzei de apa freatică etc., agricultura dauneaza etc. și crescând mai puține animale, având mai puține terenuri cultivate și pășuni vor fi spatii vaste unde vor creste eoliene și vor paste diverse panouri solare care vor oferi "energie regenerabila" - electricitate. Nu intru aici în amănunte despre ce și cum, dar amintesc, totuși, că reciclarea componentelor acestor panouri și eoliene nu se face ușor, întreținerea lor ajunge sa coste foarte mult (și alte mărunțișuri despre care se vorbește mai puțin).

De ce această introducere? Pentru că la ediția din 2024 a jocului Provocari verzi, Salvam păpuși, perioada 8 martie - 25 aprilie (temele 2-8, altfel spus) provocarea a fost "Șapte dintr-o lovitura" - timp de 7 săptămâni cate un obiect pe saptamana, obiecte care să aibă măcar ceva in comun pentru a forma un set. Și am ales să lucrez pentru mesagera Provocari verzi, Clara,  haine și accesorii din piele - carnea animalelor a fost, oricum, valorificată. 


De ce sa aruncam pieile daca tot au fost ucise animalele, pentru hrana; așa cum unii ciobani au aruncat/arunca lana oilor?

Din pielea recuperata de la diverse haine și accesorii pe care le-am avut am confecționat câteva obiecte pentru Clara. Le-am lucrat in zilele de vineri și sâmbătă, nu cate unul într-o săptămână - pentru că sunt restantă. 

Bucăți de piele maro, bej, vernil

De as fi putut fi prezenta în joc la începutul anului probabil că nu m-aș fi gândit la aceasta costumatie. Dar așa, întârziată, am Șapte dintr-o lovitura: pălărie, top, fusta, vesta, geanta de umăr, geanta de voiaj, cizme (plus doua bijuterii):

1. Pălărie din piele pentru păpușă

Pălăria e din piele neagra, cu banda din piele vernil. Nu e făcută după cine știe ce tipar. Am decupat un rotund de circa 8 cm diametru și in centru am decupat după mărimea capului păpușii, cca 4 cm diametru.

confectionare pălărie din piele neagra, pentru papusa

Dintr-o fâșie de piele lata de un cm și un rotund cu diametru de 4 cm am format calota. Borul e lat de un cm și un pic.

2. Cizme lungi din piele maro pentru păpușă

Teoretic știu cam cum se croiesc cizmele dar am lucrat cum m-am priceput pentru că aplicând teoria mi-ar fi fost tare greu sa asambleze încălțămintea.
Confecționare cizme lungi din piele maro, pentru papusa

Am folosit din pielea maro rămasă de la niste pantaloni pentru că materialul e mult mai moale și mai ușor de lucrat decât pielea din care am făcut pălăria.
Practic, sunt doi cilindri din piele lipiți la un capăt folosind ca "mulaj" piciorul păpușii. Talpa și tocul sunt decupate din material pentru pingelit. Pentru că lipiturile se vedeau foarte urat, si tăieturile nu erau perfecte (n-am avut posibiliatea să folosesc o piatra de șlefuit) am lipit cate o fâșie îngustă din același material.

3. Vesta lunga din piele pentru păpușă

Vesta e tot din bucăți de piele recuperate din pantaloni. Am lipit și un cordon pentru că stă cam aiurea pe păpușă - vesta legată pe talie are un aspect mai frumos, as zice, dar poza cu cordonul legat nu am. Înălțimea Clarei, fără tocuri, e de circa 27 de cm.
Vesta lunga, din piele maro, pentru papusa

4. Fusta mini din piele pentru păpușă

Materialul e tot din bucăți de piele amintite mai sus. 
Fusta din piele maro, pentru papua

E fusta conica, legata in talie cu o centura vernil căreia i-am lipit un "diamant" mov din plastic.

5. Top din piele vernil pentru păpușă

Pielea vernil e rămasă de la o fusta. 
Top franjurat, din piele vernil, pentru papusa

Aveam câteva bucăți franjurate, pe care am vrut la un moment dat sa le folosesc ca accesorii la o bluza făcută pentru mine. Nu s-a întâmplat partea cu bluza așa că am făcut un top pentru păpușă.

6. Geanta de umăr din piele maro deschis pentru păpușă

Geanta de umăr, fără toartă, e lunga de șapte cm; lățimea la baza e de cca șase cm. Cu toartă cu tot geanta are cca 15 cm.
Geanta de umăr din piele maro deschis, pentru papusa

E confecționată din bucatele de piele de la o geanta care mi-a plăcut atât de mult încât am purtat-o până când aproape că s-a jerpelit.
Pentru că geanta păpușii mi s-au părut cam prea fara... lumina am dat cu bronz auriu pe ici, colo.

7. Geanta de voiaj din piele maro pentru papusa

La aceasta geanta (care poate fi și agățată pe umăr) am folosit un colt  din geanta amintită mai sus. 
Confecționare geanta de umăr din piele, pentru papusa

Le-am unit într-o parte cu o bucată de piele tăiată trapez (mai mult sau mai puțin), am lipit apoi un fermoar scurt, albastru, recuperat de la nu știu ce, doua toarte scure și una lunga. Am decupat un rotund (cel perforat) din ceea ce fusese decorațiune pe geanta mea și am decorat geanta Clarei, mesagera Provocări verzi din acest an. In colturile genții, pentru a acoperi lipiturile inestetice, am lipit doua buline in altă nuanță de maro, din rămășițele unei haine.
Geanta de voiaj din piele maro deschis, pentru papusa

Lungimea genții care seamănă cu un papucel e de 13 cm; lățimea, în partea... lata, e de circa 5 cm și înălțimea de 5,5 cm - cu toartă cu tot, agățată pe umăr, geanta are 13 cm. 
Păpușă cu haine piele, cu geanta de voiaj și geanta de umar

Am adăugat tinutei Clarei, un colier cu mărgea sidefata maro și o brățară cu o pietricica semiprețioasă verde (nu știu ce e, rămasă de la un colier care s-a rupt și, în timp ce-l reparam s-a mai dus pe jos cate o pietricica - aceasta e din cele câteva recuperate de pe jos mult timp după ce colierul fusese reparat). In poze e posibil ca brățara și colierul sa nu se observe prea bine.

Obosita de cat am plimbat-o, Clara s-a asezat pe o banca așteptând... următoarea provocare.
Păpușă în haine de piele, cu bagaje, șezând pe banca

Postarea e înscrisă în tabelul suplimentar Ați pierdut o provocare. In acest tabel se înscriu proiectele terminate după termen și cele lucrate suplimentar ( atunci când "tabelul lunii" nu permite mai multe înscrieri pentru aceeași temă)

2024-06-21

Felicitare de Paste iris folding

Un simbol pascal poate fi și o felicitare care să amintească un simbol de Sărbătoarea Paștelui. Știu că trecut Pastele (anul acesta) dar am restante și la jocul Provocări verzi 2024. Tema 10, din săptămâna 3-9 mai, este Simboluri Pascale

Felicitare cu ou realizat in tehnica iris folding

Felicitarea e lucrata pe carton alb - baza felicitării nu e carton refolosit și nici hârtia colorata nu e rămasă de la vreun proiect. Numai imaginea cu un fragment de cer este "refolosita" - decupata cândva din nici nu mai știu ce revista. Jocul Provocări verzi are ca principii "redu-refoloseste-recicleaza-original". In acest sens, felicitarea aceasta (dar nu numai, îmi dau seama abia acum in ceea ce privește felicitările făcute de mine) se încadrează forțat. Problema e că... nu prea știu cu ce as fi putut înlocui cartonul nou; pentru hârtia colorata as fi putut folosi pagini lucioase din anumite reviste - doar că... nu mi-a dat prin minte la momentul când mă grăbeam sa realizez felicitarea (ieri, adică).

Oul - pentru că ou este (imi imaginez că e... încondeiat) - e lucrat in tehnica iris folding despre care am auzit la Mihaela (Explorator prin viață). De la ea am primit și tiparul (am primit mai multe tipare, inclusiv pentru felicitări cusute: stitching card) și hârtia colorata pe care am folosit-o.

Tipar și hârtie colorată pentru ou iris folding

După ce am terminat de lipit hârtia colorata și imaginea din centru am conturat (nu prea grozav) ovalul cu bronz auriu. Pentru că mi se părea "golașă" felicitarea am plasat și puncte aurii. Nu am scris nimic pentru că nu am un tipar pentru litere iar scrisul meu... Iooooi! Ar fi stricat definitiv aspectul.

Îmi place cum a ieșit. Nu mă pot hotărî dacă îmi place mai mult pe orizontala sau pe verticala... 

Felicitare cu ou iris folding așezată orizontal

Clara, mesagera Provocări verzi, a ales verticala. Rochița ei este verde închis cu sclipiri argintii, lucrata de Rux, gazda Provocărilor verzi.

Păpușă Clara langa felicitarea ou iris folding

Pentru că e o tema "recuperata" link-ul postării e înscris în tabelul suplimentar Ați pierdut o provocare.

2024-06-20

Cos din cofraj de oua. TC3 aprile

A trecut Pastele in acest an, dar vin acum cu un coșuleț pentru oua colorate de Paste. Recuperez tema 3, aprilie, în jocul Transformări creative - 2024. Materialele lunii: ambalaje, cartoane, cutii. Tema este: cos/farfurie pentru oua. 

Așa se vede coșulețul dintr-o parte: 

Cos din cofraj de oua pentru oua colorate

și așa din cealaltă:

Cos pentru oua, din cofraj decorat

Coșul e confecționat dintr-un cofraj pentru 10 oua, folie aluminiu alimentara, hârtie creponată (roșu, verde, portocaliu, mov - numai hârtia roșu închis, folosita pentru toartă și marginile coșului e recuperata cu adevărat, de la un ghiveci cu o floare primit cândva în dar; floarea... nu mai e), și o sârma albastra, tare.

Cofraj oua, hârtie creponată roșie, verde, portocaliu, mov și roșu închis, sârma albastra, folie din aluminiu

Cofrajul, după ce i-am tăiat capacul pe care l-am lipit ca baza, l-am învelit în folia de aluminiu. Sârmei albastre i-am dat forma de toartă și am înfășurat pe ea hârtie creponată roșu închis (mai groasă și mai rigida decât hârtia creponată folosita pentru a decora "gaoacele" cofrajului) - am folosit și adeziv, sa fiu sigură că nu se desprinde hârtia de sârma, apoi, pentru că prea era "terna" toartă coșului, am înfășurat sârma aurie, moale. După decorare am prins toarta de cofraj și am continuat decorarea: margine din hârtie creponată roșie, răsucită, decupaje din resturile unui ambalaj din staniol: o floare pe o parte și forma unui pește, stilizat - așa am decupat, nu era model pește pe ambalaj. Pe toartă am prins o funda verde. 

Din hârtia creponată colorata am tăiat pătrate (rotunduri ar fi fost o idee mai buna) și am îmbrăcat gaoacele. 

Șapte oua colorate: 3 roșii, 2 mov, 2 kaki

Si-apoi am așezat acolo singurele șapte oua pe care le-am vopsit trei roșii, doua kaki și două mov. 

Șapte oua colorate in cos din cofraj de oua decorat

Arata destul de jalnic ouăle pentru că nu aveau coaja alba, dar s-au și  cam atins ouăle de borcan și când le-am scos le-am zgâriat un pic (cele roșii arata cel mai bine).

Postarea e înscrisă în tabelul suplimentar, nu in cel aferent lunii aprilie.

Vesta roz, papusi la oglinda. TC, RiO, PV

Cred că vesta roz pentru Daisy am lucrat-o in luna februarie pentru jocul Transformări creative, dar între timp am uitat, am lucrat altceva. La acel moment încă speram c-o rezolv cu un nou aparat. Am incercat, am cumpărat, am returnat, am cumpărat din nou, dar am rămas pe o veche tableta primită de la o prietena. Prea bine nu mă descurc, nu prea "face" tableta ceea ce am nevoie, dar mă pot si juca.

Recuperez cu aceasta ocazie și tema 3 a lunii februarie: outfit.

Doua păpuși, una blonda, una bruneta, în fața oglinzii

Păpușile le-am așezat la oglinda special pentru a le posta și la jocul Reflexii in oglinda, preluat de Carmen de la SoriN și găzduit pe blogul Intre vis si realitate.

Doua păpuși langa oglinda ovala

In dorința de a recupera teme și la Provocări verzi 2024, am recapitulat temele începând cu luna ianuarie și tare m-am bucurat că vesta roz cu vernil se potrivește temei din prima săptămână a lunii martie: Salvam păpuși - Primăvara, unde este despre lucrat un obiect de vestimentație (pentru om sau păpușă), un obiect de decor, felicitare, mărțișor etc. care sa se potrivească primăverii. Am ales să lucrez pentru păpușă din mai multe motive, si vesta se potrivește, zic eu (inclusiv unor zile din aceasta luna de vara când au fost temperaturi scăzute). Manechinul din plastic alb pe care este așezată vesta e primit de la Rux.

Vesta roz, tivită cu verde, pe manechin din plastic

Vesta e lucrata din material numit fleece (sper sa nu mă înșel in cazul denumirii materialului) - e ușor pufos și are ceva model; e o bucată rămasă de la un suport pentru diverse lucrat pentru nici nu mai știu ce joc (cu ceva ani în urmă - cred, totuși, că pentru Provocări verzi, deoarece era singurul joc de gen la care am participat până am intalnit-o pe Mihaela), din materialul unor papuci de casa ce nu prea mai puteau fi folosiți din cauză că talpa era foarte uzată.

Etape lucru vesta roz

Vesta roz la care Carla, mesagera provocărilor verzi din acest an, a ajutat-o pe Daisy, e tivită cu fâșii din piele vernil (material recuperat dintr-o fusta tocita de atâta purtat). Catarama e o închizătoare de la un costum de baie. Încălțămintea purtata de Daisy e din același material cu "marginile" vestei.

Concluzie: aceasta postare o înscriu și la Carmen (RiO) și la Rux (Provocări verzi), dar, pentru PV, în tabel separat, dedicat temelor restante sau unui număr mai mare de proiecte pentru luna in curs: Ati pierdut o provocare.

2024-06-17

Cirese necoapte, din plastic. TC3 iunie

Mi-e pofta de cireșe! Nu de cele din imagine - sunt din bile pe care intenționasem sa le folosesc la o draperie cu fire (am renunțat pentru că bilele au o duritate care poate rani - nu grav, desigur! - daca nu ești atent când "manevrezi" o astfel de draperie. 

Șapte cireșe din bile de plastic, cu codițe și frunze

Cireșele pe care le-am meșterit pentru tema trei din luna iunie - in cadrul jocului Transformări creative 2024 - sunt cam subdezvoltate - nu le-a fost prielnică vremea la timpul înfloririi. 

Materiale pentru cireșe din plastic: șase bile portocalii și una roșie, punga de nailon verde, pai verde

Materialul lunii e plasticul. Bilele sunt plastic, paiul din care am taiat cozile cireșelor e din plastic verde, vasul in care le-am așezat e un fund de sticlă din plastic pe care l-am decorat cu silicon verde sclipicios.
Castron din plastic transparent decorat cu silicon verde cu sclipici


Cireșe din plastic in "castron" de plastic decorat

Frunzele cireșelor din plastic și "verdeața" din vas sunt tăiate dintr-o punga de nailon. Codițele cireșelor sunt prinse împreună cu silicon - frunzele sunt lipite cu un pic de adeziv, peste silicon.

Cireșe din plastic și vas transparent din plastic decorat

Nu știu cum se vad pozele la voi dar pe tableta mea sunt cam întunecate și îmi par ușor încețoșate deși am fotografiat la lumina zilei. Drept e: nu mă pricep sa configurez tableta pentru a face fotografii mai clare; in plus, când le public si le deschid separat unele poze apar mai mici decât sunt de fapt.

Serpi din fir auriu. TC4 februarie

De cate ori am ocazia spun: îmi plac foarte mult șerpii - sunt șopârle fara picioare. De-a lungul (și de-a latul) timpului, cu ocazia jocurilor de creativitate (imaginație, îndemânare) și nu numai am confecționat câțiva șerpi - am scris despre aceștia pe blogul Kundalini. Nici de data aceasta n-am vrut să pierd ocazia și, pentru tema 4 din februarie - Fii creativ! - in jocul Transformări creative 2024, am meșterit un set - brățara și "colier" - din fir de ață aurie. Materialele luni: fire, materiale textile. Postarea e înscrisă nu în tabelul lunii februarie ci în cel dedicat temelor terminate după încheierea lunii.

Set, brățara și colier, din ață aurie tricotata și modelata sub forma de serpi

Ideea mi-a venit târziu după luna februarie - la acel moment singurul "aparat cu internet" pe care îl aveam era telefonul pe care habar nu aveam cum să lucrez cu postările pe blog. În luna mai m-a lovit inspirația, când materialele lunii in jocul mai sus amintit au fost sârma, cablul... M-a inspirat colierul primit de la Rux, colier care ar putea părea că e potrivit toamna sau iarna, dar va asigur că se simte bine și când e primăvara și când e vara.

Colier din fir de ață verde cu argintiu și mărgeluțe roșii și albe

Am tricotat (nu am minunea numita tricotin, folosita cu succes - de alții! - pentru astfel de împletituri) o bentiță lata de vreo 2 cm, folosind ace foarte subțiri. Mă pricep la tricotat cum mă pricep la... "înalta tehnologie", dar m-am încumetat destul des - am folosit numai andrele groase, că-i mult mai ușor cu ele (pentru mine), și lucrez doar unul pe față, unul pe dos, lăbărțat. Cu aceste ace subțiri am dat mărunt din buze in timp ce lucram! Am scăpat ochiuri, am adăugat ochiuri, le-am redus numărul mai apoi, am lucrat când prea strâns, când prea larg, dar am reușit să-mi fac pofta de șerpi din fir auriu.

Etape lucru set colier și brățară sub forma de serpi,tricotat din ață aurie

După ce am terminat de lucrat "bentițele" aurii materialul s-a "modelat" singur in "cilindru" - știam că se întâmplă asta din anii de liceu, când am avut o mulțime de astfel de "coliere" (am făcut și pentru câteva colege). Mai apoi le-am cusut din loc in loc, sa fiu sigură că nu se desfac, și am introdus sârma subțire, din cupru. Am dat unui capăt al șnurului aspect de cap - și-am cusut mărgele albastre pentru ochi (la șarpele brățara; la șarpele colir mărgelele sunt verzi și alt model) și doua roșii pentru limba, la brățara, una la colier. În capătul celălalt, la coada, am cusut mărgeluțe albe, cilindrice, la brățara, iar la colier doua ornamente de la un fost șirag de mărgele. Exceptând mărgelele cilindrice, albastre toate celelalte sunt recuperate de pe la alte "bijuterii". Ața aurie - am tot uitat să scriu, și nu e prima dată când o folosesc - provine dintr-un compleu (fusta și bluza) pe care și le-a lucrat mama cu multi ani înainte și, pentru că nu i s-au mai potrivit le-am deșirat eu. Erau lucrate cu ace subțiri!! Păcat că n-am moștenit de la ea ceva răbdare și ceva pricepere la tricotat, croșetat - la croitorie m-am descurcat. 

Pe brățara am introdus și doua mărgele aurii; pe colier sunt doua zale, care țin șarpele "închis". Nu, nu e șarpele care-și înghite coada - fix acum mi-a dat prin minte că ar fi fost mai interesant Uroborus. Eh, cu alta ocazie (daca nu uit).

Toate bune și frumoase, mandra tare eu, dar... Fără "dar" pare că nu se poate. Colierul arata bine la gat; șarpele se tot lăbărța la mână și aluneca. Am incercat să-l fixez, dar arata nasol, așa că... i-am hotărât altă soartă: decor într-un colț pe o vitrina din sufragerie, așezat pe un pomișor lucrat pentru Provocări verzi și pe frunza de stejar primită de la Daniela (lângă alte minunate obiecte) și lângă o roabă din ghiveci de plastic și sfoara lucrata cu ceva ani în urmă, când mă chinuia talentul (acum are până la o roata).

Șarpele brățara e decor

Șarpele brățara din fir auriu lângă o roabă din plastic și sfoara

Mai în glumă, mai în serios, un dialog reținut dintr-un episod al serialului britanic "Inspectorul Morse":
- De ce Dumnezeu a creat pe Adam și Eva adulți?
- Daca erau copii Adam ar fi urcat imediat în pom și ar fi luat fructul înainte să-l vadă Eva.

Pentru că am amintit-o pe Rux, mai jos vă arăt unul dintre finele și frumoasele mărțișoare primite de la ea; e lucrat cu mărgeluțe de nisip - imi place foarte mult și, pentru că mărțișorul se poartă doar in luna martie, am rugat-o pe sora mea sa croșetez un fir din ață vernil, care se potrivește la fix cu nuanța mărgeluțelor din care e frunza florii. 

Colier cu ață vernil și pandantiv floare din mărgele de nisip albastre, bleu, verzi

Am adăugat o mărgea bleumarin (se vede negru) și agățători. Astfel, am purtat (și port) floarea aproape zilnic! Îmi place culoarea verde in toate nuanțele ei și îmi place combinatia verde-albastru. In plus, anul acesta se poarta (și) verde (smarald). Poanta e că, la mine, se poarta verde in fiecare an. 

2024-06-16

Fereastra spre ferma. TC2 iunie

Imaginea care se vede prin fereastra confecționată de mine din plastic  este copia unei fotografii intitulată "Ferma". Fotograful George Felton (Marea Britanie) a prezentat-o la Salonul internațional de artă fotografică - Sibiu 87.

Fereastra din plastic cu 6 ochiuri de geam și perdea mov

O prezint aici în cadrul jocului Transformări creative 2024, ca tema 2 (la indigo) în luna iunie. Materialele din care trebuie confecționate obiectele sunt, obligatoriu, din plastic, sau au în "compoziție" plastic (sticle, pahare, paie, tuburi etc.)

Fereastra de plastic cu perdea mov

Fereastra nu prea seamănă cu vreuna prezentata ca model, dar consider ca îndeplinește condițiile: e din plastic; se vede o imagine; sunt prezente culorile sugerate - alb, crem, maro, albastru, verde (macar una); are mai multe ochiuri de geam (cel puțin 4 e sugestia). Perdeaua e mov, ca în unul dintre modelele prezentate - cam la atât se rezuma asemănarea.

Materiale din plastic recuperare pentru confecționarea ferestrei din plastic

Ramele albe ale ferestrei sunt plasticul de la foste jaluzele verticale. Împărțirea ochiurilor de geam e făcută cu plastic din coliere utilizate la fixarea cablurilor, de exemplu. Geamul e decupat dintr-o caserola. Înălțimea e 9,5 cm, lățimea 12 cm. 

Punga mov din care e confecționată perdeaua pentru decorațiune fereastra din plastic

Perdeaua mov e confecționată dintr-o punga - nu știu cum se numește materialul acesta care nu e nailon și care se folosește acum pentru pungi, în general (cică, zic unii, e biodegradabil; alții zic că e vrăjeală biodegradibilitatea). Pentru că am încrețit materialul folosind ață neagra am făcut o împletitură din fâșii de punga pentru a masca... lenea (aveam și ață mov, dar mi-era o leeeene sa mă duc după aceasta!)

Decorațiune din plastic sub forma de fereastra, fără perdea

Am făcut mai multe fotografii ferestrei pentru a face vizibil plasticul geamului, dar nu prea mi-a ieșit.

Îmi place cum am reușit fereastra decoratiune - nu mă laud, doar zic. :-)

Felicitare cu plastic. TC1 iunie

La mijloc de iunie postez imaginea unei felicitari confecționată folosind bucatele de plastic. Este tema unu, iunie, în jocul Transformări creative 2024. Materialul de utilizat: plastic. Tema e pentru prima săptămână a lunii calendaristice, dar nu e o regulă obligatorie, așa cum nu e obligatorie respectarea ordinii în care realizam obiectele.

Felicitare cu flori din plastic

Am decupat rămășițele dintr-un "pad" cu flori; l-am cumpărat pentru o masa mica, ovala, și pentru că pad-ul era dreptunghiular l-am decupat pentru a se potrivi.

Prea multe flori întregi nu erau pe acele resturi din plastic și felicitarea pare, cumva, cu "cioburi". Nici ideea, în mintea mea, nu a fost foarte clară, așa că mai mult am bâjbâit.

Bucăți de plastic pentru felicitare cu flori

Pentru că-mi părea neterminată i-am desenat contur, cu bronz-auriu. Picățelele au fost necesare pentru a acoperi locurile unde banda adeziva folosita pentru a colora chenarul fara sa ies din contur a jupuit un pic din cartonul galben. 

Felicitare cu flori din bucatele de plastic

Nu vreau sa rezist tentației și public și imaginea felicitării pe care am făcut-o inițial.

Felicitare cu flori pictate acoperite cu folie din plastic

Mi-am imaginat că reușesc să obțin forme interesante picurând vopsea pe carton și aplicând peste acestea o fila din plastic transparent. Detaliile care apar în poza de sus - prin comparație cu cea de jos sunt adăugate după dezlipirea și relipirea plasticului. Eram tare necăjită că s-a jupuit cartonul și nu mi-a dat prin minte să fac poza, pentru a se vedea aici ceea ce am văzut eu.
Felicitare cu flori roșii și frunze albastru și foaie din plastic transparent

Inițial, reușisem forme cu ceva sens, dar... am dezlipit foaia din plastic, cu gândul de a o lipi pe întreaga suprafață - era lipită numai în zona centrală și colturile "înțepau". Evident, s-a jupuit baza galbena din carton, dar și zonele colorate au avut de suferit. 
Felicitare confecționată din carton galben, foaie plastic și flori pictate

Degeaba am incercat s-o dreg prin a desena flori... Poate altfel ar fi fost situația daca, după "turtirea" picăturilor de vopsea, as fi dezlipit imediat foaia de plastic (pe care sa o fi lipit ulterior).